Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

VĒRTS REDZĒT. Marka Rotko darbu jaunā ekspozīcija

© Rotko mākslas centra publicitātes foto speciāli Neatkarīgajai

Piektdien, 12. jūlijā, Marka Rotko mākslas centrā Daugavpilī, klātesot mākslinieka meitai Keitai Rotko-Prizelai, tiks atklāta jauna ekspozīcija – pieci Marka Rotko darbu oriģināli.

Izcilā mākslinieka Marka Rotko darbu ekspozīcijā būs skatāmi līdz šim Latvijā neredzēti darbi no viņa mantinieku, meitas Keitas Rotko-Prizelas un dēla Kristofera Rotko, kolekcijām. Oriģinālu ekspozīcijā jau tradicionāli varēs skatīt darbus, kas atspoguļo dažādus mākslinieka radošās attīstības periodus.

Ekspozīcijas maiņa ieplānota ar īpašu notikumu programmu. Tās ieskaņā skanēs mūziķu Daces Straumes un Kaspara Tobja elektroniskās un dabas skaņu performance Meklētājs. Priekšnesuma skaņu sintēzē apvienosies spēle uz četriem sintezatoriem kopā ar sešiem skaņu gongiem, kokli ar vairākiem netradicionāliem instrumentiem un balss dziedājumiem. Pēc koncerta sekos publiska saruna angļu valodā starp brazīliešu mākslinieku Marko Garodu Džanoti un akadēmiķi Deividu Anfamu (David Anfam), sarunai dots nosaukums Kurš baidās no sarkanā, dzeltenā un zilā?, un tajā, protams, tiks skarta mākslinieka Marka Rotko daiļrade. Vienlaikus ar muzeja pamatekspozīcijas maiņu tiks atklāta mākslinieka Marko Garodu Džanoti personālizstāde. 12. jūlijā ieeja Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā visas dienas garumā bez maksas.

Marka Rotko mākslas centrā Daugavpilī nupat atklāta arī Baltijas valstu laikmetīgās keramikas izstāde Pamati. Šis projekts veltīts Baltijas valstu profesionālās keramikas mākslas tapšanas procesu izpētei, apzinoties vēsturiski noteiktos jomas veidošanās posmus un to ietekmi uz mūsdienu keramikas mākslas tēlu pasaules kontekstā. Baltijas valstis izstādē pārstāv katras valsts vairāku paaudžu mākslinieki - gan pieredzējuši savas jomas virzītājspēki, gan jaunāka gadagājuma keramiķi. Dalībai izstādē katrs mākslinieks varēja pieteikt vienu mākslas darbu, tos vērtēja un izvēlējās visu dalībvalstu pārstāvēta žūrija. Izstādē piedalās 71 mākslinieks. Kā uzsver izstādes rīkotāji, pēdējā laikā pasaulē arvien biežāk tiek runāts par keramikas renesansi, keramika tiek nosaukta gan par «jauno video», gan par «desmitgades garšu», un izstāde Pamati parāda šābrīža faktisko situāciju mūsdienu keramikas mākslā Baltijā, kas var kalpot par drošu atskaites punktu nākotnei.