Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Mākslas mīļotājiem: Degā un amerikāņu impresionisms

© Publicitātes foto

Rudens sezona mākslas mīļotājiem nāk ar sesto sezonu ciklam Izstādes uz kino ekrāna – šo projektu piedāvā Mākslas muzejs Rīgas birža sezonu sadarbībā ar Forum Cinemas.

Šajā sezonā apmeklētājus gaida tikšanās ar ievērojamām 19. un 20. gadsimta mākslas personībām - Edgaru Degā, Pablo Pikaso un Vinsentu van Gogu. Šodien, 17. oktobrī, iespējams noskatīties filmu The Artist’s Garden: American Impressionism (2017). Iedvesmojoties no franču mākslinieka Pjēra Ogista Renuāra (Pierre-Auguste Renoir, 1841-1919) un Kloda Monē (Oscar-Claude Monet, 1840-1926), amerikāņu impresionistu kustība ir gājusi savu ceļu. Vairāk nekā četrdesmit gadu ilgajā pastāvēšanas laikā tā daudz atklājusi gan par amerikāņu nāciju, gan tās mākslu. Šis stāsts ar lielu vērību pievēršas dārzu mīlestībai un vēlmei sargāt dabu straujas valsts urbanizācijas periodā. Ceļojot pa mākslinieku darbnīcām, dārziem un ikoniskām apskates vietām Amerikas Savienotajās Valstīs, Lielbritānijā un Francijā, šī fascinējošā filma būs īsts baudījums acīm. Filmas centrā ir apmeklētāju milzīgu atzinību guvusī ceļojošā izstāde Mākslinieka dārzs: amerikāņu impresionisms un dārzu kustība, 1887-1920.

SKAISTAIS DABĀ UN IKDIENĀ. Ceļojot pa mākslinieku darbnīcām, dārziem un ikoniskām apskates vietām Amerikas Savienotajās Valstīs, Lielbritānijā un Francijā, filma The Artist’s Garden: American Impressionism būs īsts baudījums acīm. Tās centrā ir milzīgu apmeklētāju atzinību guvusī ceļojošā izstāde Mākslinieka dārzs: amerikāņu impresionisms un dārzu kustība, 1887-1920. Savukārt filma Degas: Passion for Perfection (2018) stāsta par franču gleznotāju Edgaru Degā - meistaru, kuram piemita apņēmība iemūžināt ikdienas dzīvi / Publicitātes foto

Vēl šogad, 6. novembrī, tiks demonstrēta filma Degas: Passion for Perfection (2018), kas atklās daudzpusīgu skatījumu uz vienu no ietekmīgākajiem 19. gadsimta beigu franču gleznotājiem Edgaru Degā (Edgar Degas, 1834-1917). Degā vilšanos nereti sagādājušas paša neveiksmes, mākslinieks bijis ļoti principiāls un cietis no redzes pasliktināšanās. Tomēr meistara apņēmība iemūžināt ikdienas dzīvi ir redzama it visā, kam viņš pievērsies. Degā nekad nebija pilnīgi apmierināts ar sasniegto rezultātu un tāpēc dzīves laikā nav izstādījis savus zīmējumus un skulptūras. Šī filma sniedz iespēju iepazīt meistara daiļradi tuvāk, apbrīnojot katra darba dziļo lirismu, izsmalcināto kolorītu, rūpīgi izstrādāto formu un izteiksmīgo kompozīciju.

Jau nākamā gada 5. februārī paredzēts demonstrēt filmu Young Picasso (2018), bet 4. jūnijā tiks demonstrēta filma Van Gogh & Japan (2018).