Māksla Pārdaugavā

Līdz 17. jūnijam iespējams aplūkot divas interesantas izstādes galvaspilsētas nomalē – Pārdaugavā.

Izstāžu zāle D.FAB (saīsinājumā no Dizaina fabrika) patlaban ir viena no kvalitatīvākajām, estētiski baudāmākajām un mājīgākajām galerijām Rīgā. Gaišās telpas rosina uz atvērtību (lieliska satikšanās un komunicēšanas vieta!), tomēr šķietami stratēģiski neizdevīgais novietojums (Slokas ielā 52) katram D.FAB apmeklētājam liek justies arī mazliet īpašam un uzņemtam noslēgtā pasaulē. Neraugoties uz to, ir vērts ziedot laiku, lai šķērsotu tiltu Pārdaugavas virzienā un ieskatītos D.FAB piedāvājumā. Līdz šim tās saimnieki priekšroku devuši jauniem un daudzsološiem māksliniekiem. Nesen šeit varēja aplūkot fotogrāfes Lindas Klētnieces debijas izstādi Fotohaikas, nedaudz senāk – Latvijas Mākslas akadēmijas studentu izstādes un gleznotāja Reiņa Liepas personālizstādi Gribi?.

Patlaban izstāžu zāle piedāvā divu draudzeņu, domubiedreņu un krasi atšķirīgu mākslinieču kopizstādi 100 un viena nakts. Jaunās gleznotājas Zanes Balodes darbos atklājas maigs un niansēts stāstījums par "sapņu pilsētu" – vietām, kur dzīve tikko pieskārusies, aizgājusi garām vai vēl nav sākusies. Viņas gleznas ir mierīgas, emocionāli smalkas un nenoliedzami sievišķīgas impresijas, kuras noteikti ir vērts apskatīt, pirms māksliniece nav mainījusi ierasto tematiku. Otras autores – Kristīnes Luīzes Avotiņas – gleznas teju eksplodē iepretim draudzenes veikumam. Tā ir dzirkstījoša, krāsaina un ekspresīva pasaule, kas iemiesota aktīvos, konkrētos, dažkārt ornamentālos tēlos un risinājumos. Lai arī spēcīgais kontrasts liek domāt par diezgan virspusēju spēli, tomēr, sajaucoties ar telpas atmosfēru, izstādes apmeklējums sniedz ja ne intelektuāli bagātinošu, tad vismaz emocionāli uzmundrinošu baudījumu gan.

Iļģuciema iedzīvotājiem un viesiem nevajadzētu laist garām iespēju redzēt interesanto, fotogrāfa provokatora Ivara Grāvleja un Petras Petiletas rīkoto izstādi kultūras centrā Iļģuciems. Izstāde Kas ir "čehu" māksla? ir daļa no abu mākslinieku projekta Rīga, kas rīkots ar mērķi mijiedarboties, iepazīt un kartografēt Rīgas sociālekonomisko kontekstu. Izstāde pieteikta kā atbilde uz jautājumu Kas ir "čehu" māksla? mūsdienās, tomēr tā apzināti mulsina un provocē skatītāju, nevis sniedz kopainu. Maldoties pa kolorīto padomju pērli Iļģuciema sirdī, šķiet, ka šeit apstājies laiks. Kultūras nama sterilais interjers veikli izmantots, lai visnegaidītākajos veidos izspēlētos ar čehu mākslu. Izstādes iekārtojums atgādina spoku karuseli. Tajā uz katra stūra ir iespēja uzskriet satraucošam objektam. Kā vēsta idejas autori: "Izstādes realizēšanai netika atrasts finansiāls atbalsts un līdz ar to šī situācija tika izmantota kā nosacījums konceptam – "ekonomika". Piedalīties tika uzaicināti četrdesmit čehu mākslinieki, no kuriem divdesmit astoņi piekrita izstādes specifikai un kontekstam. Izvēlētie darbi ir balstīti uz tīro vēstījumu un adjustācijas vienkāršību. Mākslas darbi ir viegli transportējami, kā arī daudzi no tiem tika radīti uz vietas Rīgā pēc mākslinieku norādījumiem un instrukcijām." Nepaejiet garām šim notikumam, ja jums nav svešs spēles, ironijas un atklājuma prieks.

Svarīgākais