Notiks konference Knuts Hamsuns. Laika balsis un atbalsis

Šogad pasaulē atzīmē norvēģu rakstnieka, Nobela prēmijas laureāta Knuta Hamsuna 150. jubileju. Tālab šomēnes Latvijas Kultūras akadēmija un Daugavpils Universitāte sadarbībā ar Norvēģijas Karalistes vēstniecību rīko zinātnisko konferenci Knuts Hamsuns. Laika balsis un atbalsis, kurā tiks skatīta izcilā rakstnieka daiļrade un ietekme uz Latvijas kultūrtelpu. Konference notiks 16. oktobrī Swedbank ēkā Saules akmens (Balasta dambis 1a), sākums pulksten 10.

Konferences organizētāji atgādina, ka rakstnieka vārds pasaules literārajā telpā iezīmējies ar daudziem poētiskiem jaunievedumiem, starp kuriem – intensīvs un savdabīgs laika tēlojums. «Viņa personāžiem piemīt subjektīva, ar cilvēka iekšējo ritmu samērota laika uztvere. K. Hamsuna daiļdarbos liela nozīme ir dabas telpai, tādēļ rakstnieks bieži pievērsies mitoloģiskā laika atveidei. Jaunradē viņu saistījuši vēsturiski ekskursi, kultūrkodi un laikmeta aktualitātes. Laikam un laikmetam ir būtisks iespaids uz K. Hamsuna uztveri citās nacionālajās kultūrās. Ar norvēģu rakstnieka popularitātes un aizmirstības periodu mijas starpniecību var šķetināt latviešu un citu kultūru literatūras un vēstures stāstus. K. Hamsuna daiļrade iespaidojusi daudzus māksliniekus un literātus dažādos laika posmos, mudinot veidot rakstnieka ideju, tēlu un pasaules uztveres atspulgus, nereti ar to starpniecību iesaistoties neklātienes diskusijā par laikmeta kultūras aktualitātēm.»

Konferencē piedalīsies filoloģijas zinātņu doktori no Baltoskandijas Akadēmijas (Lietuva, Paņeveža), Daugavpils Universitātes, Latvijas Kultūras akadēmijas un Latvijas Universitātes. Maija Burima (Daugavpils Universitāte) runās par Knuta Hamsuna uztveri Latvijas kultūrtelpā līdz 1940. gadam; Silvestrs Gaižūns (Lietuva) aplūkos Pāna mītu lietuviešu un latviešu literatūrā; Raimonds Briedis no Latvijas Kultūras akadēmijas pētījis Knuta Hamsuna leģendu latviešu grāmatniecībā. Agnese Mortukāne un Ingrīda Kupšāne aplūkos rakstnieku pārus, norādot uz paralēlēm Knuta Hamsuna un attiecīgi - Jāņa Jaunsudrabiņa un Gunara Janovska daiļradē. Par Knuta Hamsuna darbu iestudējumiem Krievijā 20. gadsimta sākumā stāstīs Elīna Vasiļjeva no Daugavpils Universitātes, bet par Hamsuna klātbūtni Latvijas teātrī liecinās Valmieras teātra izrāde Juhana Nāgela mistērijas, kuras fragmenti tiks demonstrēti konferencē.

Kļūt par konferences ziņojumu klausītājiem tās organizatori aicina visus interesentus, kuriem saistoša kultūras un literatūras procesu salīdzināšana.

Izklaide

17. un 18.septembrī "Kultūrtelpā Auss" norisinājās "Izdevniecības MicRec" organizētā pirmā "Maestro Songwriting Camp" dziesmu rakstīšanas nometne, kuru apmeklēja arī tās patrons Maestro Raimonds Pauls.

Svarīgākais