GRĀMATU APSKATS: Kaķa grācija

© publicitātes

Ka­ķi ir ne­iz­pro­ta­mā­kie un val­dzi­no­šā­kie māj­dzīv­nie­ki. Temzinas Pikerelas iz­smal­ci­nā­tais iz­de­vums Ka­ķa grā­ci­ja, ko iz­de­vis ap­gāds Zvaig­zne ABC, ir īpa­ši val­dzi­no­šā dzīv­nie­ka sla­vi­nā­jums un aiz­kus­ti­nošs stāsts par ka­ķa tā­lo ce­ļu no dzī­ves sav­va­ļā līdz mā­jas omu­lī­bai.

Ar brī­niš­ķī­gām As­tri­das He­ri­so­nes fo­to­grā­fi­jām ilus­trē­ta­jā grā­ma­tā māk­slas vēs­tur­nie­ce, pub­li­cis­te un dzīv­nie­ku eks­per­te Tem­zi­na Pi­ke­re­la iz­klās­ta no­ti­ku­miem ba­gā­to un trauk­smai­no ka­ķu vēs­tu­ri un ie­pa­zīs­ti­na ar vai­rāk ne­kā 50 ka­ķu šķir­nēm. Ša­jā ba­gā­tī­gām de­ta­ļām un krāš­ņām ilus­trā­ci­jām grez­no­ta­jā sla­vi­nā­ju­mā mā­jas ka­ķim vie­no­ju­šās dzīv­nie­ku eks­per­te Temzina Pikerela un dau­dzu bal­vu lau­re­āte fo­to­grā­fe As­tri­da He­ri­so­ne, uni­kā­li at­klā­jot šā gra­ci­ozā dzīv­nie­ka bū­tī­bu. Jaun­ajā ie­dves­mo­jo­ša­jā grā­ma­tā Temzinas Pikerelas in­for­ma­tī­vi pie­sā­ti­nā­tais teksts, pē­tot ka­ķa evo­lū­ci­ju no tā pirm­sā­ku­miem sav­va­ļā līdz pat omu­lī­gai dzī­vei cil­vē­kā mā­jā da­žā­dos kon­ti­nen­tos un kul­tū­rās, līdz­sva­ro­jas ar He­ri­so­nes el­pu aiz­rau­jo­ša­jām fo­to­grā­fi­jām, ku­rās ie­mū­ži­nā­ti vai­rāk ne­kā 50 šķir­ņu ka­ķi. Tie ir vis­ne­iz­pro­ta­mā­kie un val­dzi­no­šā­kie māj­dzīv­nie­ki, šīs su­gas il­ga­jā ek­so­tis­ka­jā vēs­tu­rē to ap­bu­ro­šais skais­tums, ele­gan­ce, vē­sais prāts un ne­val­dā­mā ne­at­ka­rī­ba ir gan ār­kār­tī­gi veik­smī­gu, gan vien­līdz tra­ģis­ku epi­zo­žu pa­ma­tā. Ka­ķi ir ne­pa­ras­tas, no­slē­pu­mai­nas būt­nes, kas rai­sa vis­dzi­ļā­kās jū­tas; nei­trā­la at­tiek­sme pret ka­ķiem ir diez­gan ne­pa­ras­ta pa­rā­dī­ba, glu­ži pre­tē­ji – šos dzīv­nie­kus vai nu die­vi­na, vai arī tos ne­cieš.

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais