Inga Ābele saņem Baltijas Asamblejas balvu literatūrā

Šodien Lietuvas galvaspilsētā Viļņā pasniegtas Baltijas Asamblejas (BA) šā gada balvas literatūrā, mākslā un zinātnē.

Balvu literatūrā saņēma latviešu rakstniece Inga Ābele par romānu "Paisums", informēja Saeimas Preses dienestā.

"Ingas Ābeles "Paisums" ir izrādījies par romānu-jundītāju, romānu-jautājumu šodienas latvietībai un ne tikai Latvijas sabiedrībai, jo darbs ir augstas raudzes literatūra, kas kāpj pāri šauri nacionālām robežām," pasniedzot balvu rakstniecei, norādīja BA Latvijas delegācijas vadītāja Ērika Zommere (TP).

Saņemot balvu, Ābele uzsvēra Baltijas valstu vienotības nozīmi. "Baltijas savienotās valstis beidzot varētu tikt nodibinātas mūsu, baltiešu, apziņā, apvelkot sarkanu burvju dziju ap mūsu Baltiju," sacīja laureāte.

BA 2009.gada balvu mākslā saņēma igauņu mākslinieks Marko Mētams par profesionālajām un veiksmīgajām izstādēm, kā arī sasniegumiem mākslā pēdējo gadu laikā. Savukārt šā gada balvu zinātnē saņēma Leonards Sauka no Lietuvas par folkloras mantojuma pētījumu.

Ikgadējā BA balva ir nodibināta 1994.gadā, lai sekmētu literatūras, mākslas un zinātnes attīstību Baltijas valstīs un novērtētu izcilākos sasniegumus minētajās jomās.

Katras balvas lielums ir 5000 eiro (3500 lati).

Izklaide

Šogad 30 gadu jubileju atzīmē grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” – latvju rokmūzikas fenomens, trīs puiši no Sabiles, kuri visas trīs šīs desmitgades muzicējuši nemainīgā sastāvā un būtībā pirmie spējuši kā alternatīvās skatuves pārstāvji tikt radiostaciju rotācijās un TV apritē.

Svarīgākais