Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Miris mūsdienu afrikāņu literatūras tēvs Činua Ačebe

82 gadu vecumā miris par modernās afrikāņu literatūras tēvu dēvētais nigēriešu rakstnieks Činua Ačebe, piektdien paziņoja izdevniecība "Penguin".

Vietējie mediji ziņo, ka rakstnieks esot nomiris slimnīcā Bostonā, Masačūsetsas štatā. Tas noticis ceturtdien, minēts Mandelas fonda publicētajā paziņojumā.

Visplašāk pazīstamais Ačebes darbs ir 1958.gada romāns "Things Fall Apart", kurā vēstīts par britu kolonistu likumu un igbo cilts tradīciju sadursmi Nigērijā.

Viņš arī asi kritizēja korupciju un slikto pārvaldību Nigērijā. 2011.gadā Ačebe otro reizi literāta karjeras laikā atteicās no viena no Nigērijas augstākajiem apbalvojumiem.

Pēdējos gados viņš mitinājās ASV, kur strādāja par pasniedzēju dažādās augstskolās, no kurām pēdējā bija prestižā Brauna universitāte Rodailendā.

""Things Fall Apart" pagrieza rietumnieku domas par Āfriku kājām gaisā. Līdz tam priekšstatu veidoja tikai balto kolonistu uzskati, kas labākajā gadījumā bija antropoloģiski, bet sliktākajā - viscaur rasistiski," 2007.gadā rakstīja britu laikraksts "The Guardian".

Līdz šim pārdoti 10 miljoni grāmatas eksemplāru 50 valodās, informēja "Penguin".

Viņš sarakstījis vēl četrus romānus, no kuriem slavenākie ir "A Man of the People" un "Anthills of the Savannah", kā arī izdevis vairākus stāstu, eseju un dzejoļu krājumus.

Pagājušogad tika publicēti viņa ilgai gaidītie memuāri "There Was A Country: A Personal History of Biafra".