Eiropas kultūras mantojuma dienas šogad veltītas Baltijas jūras piekrastei

Arī šogad septembrī visā Latvijā līdz ar citām Eiropas valstīm norisināsies Eiropas kultūras mantojuma dienas, ko rīko Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar kultūrvēsturisku objektu saimniekiem.

Šoreiz Eiropas mantojumu dienas, kas veltītas tēmai "Baltijas jūras piekrastes un iekšējo ūdeņu kultūras mantojums", Latvijā norisināsies no 7.septembra līdz 9.septembrim, informē Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Kultūras mantojuma politikas daļas vadītājas vietniece Katrīna Kukaine.

Kultūras mantojums ir viens no cilvēka dzīves kvalitāti veidojošiem faktoriem, identitātes nesējs laikā un telpā, tā saglabāšana ir katra indivīda un visas sabiedrības pagātnes sasniegumu cienīšana un iedvesmas gūšana radošumam un attīstībai nākotnē.

Veltījums ūdeņiem izvēlēts, apzinoties, cik liela vēsturiskā nozīme Eiropas, arī Latvijas attīstības gaitā ir bijusi jūras un iekšējiem ūdensceļiem kultūrā un iedzīvotāju saskarsmē ar pārējo pasauli. Ar kuģošanu un zvejniecību saistītas vēsturiskas materiālas liecības, ar ūdeni kā enerģijas avota izmantošanu saistītas senas iekārtas un būves, ūdeni ierobežojošas un krasta līniju nostiprinošas vērtīgas būves, mākslīgi veidotas funkcionāli vai ainaviski nozīmīgas ūdenstilpes, ūdeni šķērsojošas vēsturiskas transporta būves ir objekti, kuriem šā gada Eiropas kultūras mantojuma dienās tiks pievērsta īpaša uzmanība.

Šogad Eiropas kultūras mantojumu dienu laikā pasākumi Latvijā norisināsies 30 objektos. Notiks Līgatnes kultūrvēstures tūrisma taku atklāšana, Īdeņas ciemā Latgalē notiks senvēstures, zvejniecības un kulinārā mantojuma iepazīšana, kā arī tiks rīkotas diskusijas par kultūras mantojumu no akmens laikmeta līdz mūsdienām un zemūdens mantojuma bagātībām Jūrkalnē un notiks vēl daudzi citi pasākumi.

Sarīkojumu laikā apskatei atvērtas būs arī Ovīšu, Papes, Šlīteres un Užavas bākas, kā arī Loču tornis Ventspilī.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar Ventspils pilsētas domi Eiropas kultūras mantojuma dienas atklās 7.septembrī Ventspilī - pilsētā pie jūras ar daudzveidīgu kultūras mantojumu un mūsdienīgu tā izmantošanu kvalitatīvas cilvēka dzīves veidošanai. Ventspilī mantojums vienmēr uztverts kā vērtība, kopts un izmantots attīstībai, skaidroja Kukaine.

Atklāšanas pasākums norisināsies Piemiņas laukumā pie Ziemas ostas plkst.16.30, bet plkst.15 Ventspils Livonijas ordeņa pils Kapitula zālē interesenti varēs apmeklēt divas lekcijas - "Kuģu būves laikmets Kurzemes ziemeļu daļas piekrastē" un sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā rīkoto lekciju "Larošelas pilsētas pieredze piejūras kultūras mantojuma saglabāšanā".

Savukārt, 7.augustā plkst.14.30 Ventspils Livonijas ordeņa pils Kapitula zālē notiks Eiropas kultūras mantojuma dienām veltītā preses konference.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija aicina apmeklēt Eiropas kultūras mantojuma dienu objektus visā Latvijā, ar pasākuma programmu iepriekš iepazīstoties internetā "www.mantojums.lv".

Izklaide

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais