Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Pirmās laulības Lielirbes baznīcā

No brīža, kad šī gada Vasarsvētkos Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā pacilātā gaisotnē turpat seši simti cilvēku svinēja no Ventspils novada Tārgales pagasta pārceltās Lielirbes baptistu baznīcas ekspozīcijas atklāšanu, ir pagājušas tikai nepilnas divas nedēļas un nu - sestdien, 9.jūnijā, dievnamā notiks pirmā laulību ceremonija.

Ventspils pašvaldība, kas pieņēma Latvijas Baptistu draudžu savienības dāvinājumu un finansēja Lielirbes baptistu baznīcas pārcelšanu un ekspozīcijas izveidi, apzinājās, ka lūgšanu nams muzejā būs eksponāts ar augstu kultūrvēsturisku vērtību un vienlaikus tā būs vieta, kur noritēt garīgiem notikumiem - tradicionālo konfesiju laulību, piemiņas, atceres, iesvētes, ekumēniskiem un citiem dievkalpojumiem, svētku pasākumiem, mākslas un krājuma izstādēm, koncertiem, literāriem un līdzīgiem pasākumiem, kuri nav pretrunā ar kristīgām vērtībām.

Piejūras brīvdabas muzeja apmeklētāji ar interesi apskata dievnamu, kurā viss ir kā kārtīgā pagājušā gadsimta sākuma baznīcā pienākas – Užavas draudzes dāvātie lūgšanu soli, harmonijs, uzraksts no svētajiem rakstiem uz sienas, petrolejas lampas, mācītāja un svētdienskolas istabiņa. Vēsturisko interjeru papildina informatīvas planšetes par baptisma, paša nama vēsturi un latviešu karavīru atstātajām ziņām uz tapetēm. Muzeja eksponātu uzraugi stāsta, ka lielu interesi izraisa arī interaktīvā plakne, kurā aplūkojama mācītāja A.Antmaņa atmiņas rokrakstā, gan mūsdienu vēstures foto un video hronika, kurā nams redzams Ventspils novada Tārgales pagastā, dāvinājuma līguma parakstīšana starp Latvijas baptistu draudžu savienību un Ventspils domi, pārcelšanas darbi un arī priecīgais jaunatklāšanas brīdis šī gada Vasarsvētkos Ventspilī.

Ventspils muzejs vēlreiz pateicas visiem, kas līdzdarbojās dievnama atjaunotnē un atklāšanā – dāvinātājiem, lēmējiem, visiem nama cēlējiem, Melānijai Jansonei – Lejai un Arāju ģimenei par devumu ekspozīcijai, baptistu draudzēm tuvu un tālu, īpaši vīriem no Ventspils, Liepājas Ciānas, Liepājas Pāvila, Priekules, Vaiņodes, Rīgas Mateja, Rīgas Āgenskalna un Grobiņas baptistu baznīcu koriem un diriģentiem, Rudītei Tālbergai, Anitrai Niedrei un Kristīnei Klētniecei par kultūrvēstures dziļu izpratni un 20.gs. sākuma dzīves ainu spilgtu attēlojumu atklāšanas pasākumā.

Aicinām apmeklēt Lielirbes baznīcu, Mazbānīti turpat līdzās un visu Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja plašo ekspozīciju Riņķa ielā 2. Aicinām piedalīties arī tur organizētajos kultūras pasākumos un – kas zina – varbūt arī jūs būsiet starp tiem, kuri gribēs, lai kāds no nozīmīgiem dzīves notikumiem notiek tieši tur. Ne velti taču kāds interneta lietotājs, kas aplūkojis jau pieminētās atklāšanas ceremonijas fotohroniku, uzrakstījis komentāru: „Koka nams, bet izskatās, ka mirdz!”.