Rakstnieki un ministre Saeimas komisijā – darbīgi un bez asumiem

Vakar Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē tika skatīti sadarbības jautājumi starp literatūras un grāmatniecības nozares pārstāvjiem un Kultūras ministriju.

Pēc pēdējo dienu notikumiem, kas šonedēļ vainagojās ar Žanetas Jaunzemes Grendes un Kultūras alianses parakstīto sadarbības memorandu, sēde noritēja konstruktīvā gaisotnē. Kultūras ministrijas pārstāvji tajā prezentēja literatūras un grāmatniecības nozares stratēģiju. Pēc Žanetas JaunzemesGrendes teiktā – rakstnieki ir pirmie, kas šo stratēģiju izstrādājuši, un «tā ir gandrīz ideāla».

Deputāte Janīna Kursīte ar gandarījumu atzīmēja, ka šoreiz visas ieinteresētās puses izturas ar izpratni, kas ļauj cerēt, ka jaunizveidotā stratēģija būs pamats reāliem darbiem. Vairāki runātāji debatēs uzsvēra, ka literatūras un grāmatniecības stratēģija nav atraujama no kopējās nozares situācijas, jautājumi ir jāaplūko sistēmiski, iesaistot ne tikai Kultūras ministriju. Sarunas laikā tika nolemts, ka par vairākiem būtiskiem jautājumiem ir nepieciešamas padziļinātas diskusijas. Tas attiecas gan uz Valsts kultūrkapitāla fonda kopējās stratēģijas izveidi, gan kultūras mediju darbību, gan lasīšanas veicināšanas programmu tālāku attīstību. Deputāts Raivis Dzintars savukārt norādīja, ka, runājot par nacionālo pasūtījumu, deputātiem ir jādomā ne tikai par kino ražošanu, bet arī citām kultūras jomām, tostarp literatūru.

Svarīgākais