Pērn būtiski palielinājies Valmieras muzeja apmeklētāju skaits

2011.gadā Valmieras muzeju apmeklējuši 68 525 interesenti. Salīdzinot ar 2010.gadu, pērn muzeja apmeklētāju skaits palielinājies par 16 472. Visapmeklētākie pasākumi bijuši Muzeju nakts, Pilsētas svētki un tradicionālais Simjūda gadatirgus.

Iepriekšējā gadā individuālo apmeklētāju skaits uz izstādēm un ekspozīcijām ir pieaudzis līdz 24 293, kas ir par trīs tūkstošiem vairāk nekā 2010.gadā. Līdzīgi ir arī ar grupu apmeklējumiem, kas palielinājušies par diviem tūkstošiem, sasniedzot 9 135. Tomēr lielāko skaitu - 37 479 sastāda pārējie apmeklējumi - programmas, ekskursijas, lekcijas un pasākumi gan muzejā, gan arī ārpus muzeja. Valmieras muzeja Izstāžu un pasākumu nodaļas vadītāja Guna Medne stāsta, ka apmeklējumu skaita pieaugums ir izskaidrojams ar to, ka 2011.gadā muzejā vairāk notikušas ekskursijas un lekcijas. Tomēr galvenais apmeklētāju pieauguma iemesls - no maija atvērtās velvju zāles Izstāžu nama pagrabstāvā. Vēl viens iemesls šim skaita pieaugumam noteikti ir rekonstruētā ēka Pilskalna ielā, kas ir atvērta no pagājušā gada maija. Arī te notiek dažādas programmas, nodarbības un pasākumi. Apmeklētāji ir izrādījuši salīdzinoši lielu interesi redzēt šo ēku un viduslaiku garšaugu dārzu.

"Ļoti liels skaits - vairāk nekā 62 000 ir bezmaksas apmeklējumi. Gandrīz visi mūsu organizētie pasākumi ir bezmaksas, piemēram, muzeju nakti apmeklēja aptuveni 8000 interesenti, arī Jaungada naktī rīkojām pasākumu, ko apmeklēja vairāk nekā 1300 cilvēki. Vēlos atgādināt, ka jau trešo gadu Valmieras skolu audzēkņiem muzeja apmeklējums izstāžu zālē ir bez ieejas maksas. Daļa skolu jau izmanto šo piedāvājumu, bet vēlētos atgādināt arī pārējiem skolotājiem nelaist garām šādu izdevību," informē Guna Medne.

No muzeja ēkām visapmeklētākais ir izstāžu nams, kur regulāri notiek izstāžu maiņa un dažādi pasākumi. Liela interese ir arī par restaurēto ēku Pilskalna ielā. 2011.gadā to apmeklējuši vairāk nekā 4000 apmeklētāji, tomēr precīzu skaitu ir grūti nosaukt, jo ēkas ārpusē atrodas viduslaiku garšaugu dārzs, kas ir atvērts un brīvi pieejams visu diennakti. Nedaudz samazinājies apmeklētāju skaits ir Maršnera namā un Vītola zālēs, kur atrodas pastāvīgā ekspozīcija par Valmieras pilsētas vēsturi. Guna Medne skaidro, ka šogad iecerēts pabeigt ekspozīcijas digitālo daļu un apmeklētājiem beidzot būs pieejama tā tekstuālā un vēsturiskā informācija, kas ir sagatavota.

Svarīgākais