Aicina izvirzīt Dziesmu un deju svētku padomes pretendentus

Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs (KNMC) aicina izvirzīt Dziesmu un deju svētku Padomes pretendentus.

KNMC, saskaņā ar Ministru kabineta 2012.gada 21.februāra noteikumu Nr.130 „„Dziesmu un deju svētku padomes nolikums” 13. punktu, aicina nevalstiskās organizācijas, kuru darbības mērķis ir saistīts ar Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanu un attīstību atbilstoši kompetencei līdz š.g. 8.martam izvirzīt darbam Dziesmu un deju svētku Padomē pretendentus koru, deju, pūtēju orķestru, tautas lietišķās mākslas, tautas mūzikas, tradicionālās kultūras, profesionālās mūzikas nozarēs, kā arī kultūras centru pārstāvjus.

Dziesmu un deju svētku padomei izvirzīto pretendentu izvērtēšanas konkursa nolikums ir pieejams: www.knmc.gov.lv

2012. gada 21. februārī Ministru kabineta sēdē tika izskatīts un apstiprināts Dziesmu un deju svētku padomes nolikums, kas nosaka padomes darba mērķi, funkcijas un kompetenci, kā arī tās izveidošanas kārtību. Dziesmu un deju svētku padome ir konsultatīva institūcija, kuras mērķis ir sekmēt Dziesmu un deju svētku procesa ilgtspēju un tradīcijas tālāknodošanu, un tā veic Dziesmu un deju svētku likumā noteiktos uzdevumus.

Darbam padomē tiks uzaicināti kultūras ministre, izglītības un zinātnes ministrs, finanšu ministrs, Rīgas Domes priekšsēdētājs un Latvijas Pašvaldības savienības priekšsēdis. Pārstāvjus darbam aicinās deleģēt Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju, Valsts prezidenta kanceleju un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālajai komisiju. Tāpat padomes darbā piedalīsies Dziesmu un deju svētku procesā iesaistīto nozaru eksperti, nevalstisko organizāciju un kultūras centru virzītie pretendenti, kuri tiks izvērtēti konkursa kārtībā.

Jaunizveidotās Dziesmu un deju svētku padomes sastāva pirmie dienas kārtības jautājumi būs XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku norises laiku un vietu saskaņošana, kopējās Svētku programmas un koncepcijas izskatīšana, kā arī Dziesmu un deju svētku budžeta jautājumi.

Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra direktore Dace Melbārde uzsver: „Centrs kā Svētku rīkotājs sagaida, ka padome kļūs par pārnozaru platformu Dziesmu un deju svētku procesā iesaistīto organizatoru un ekspertu ciešam kopdarbam, kas vērsts uz tradīcijas ilgtspējas faktoru nostiprināšanu.”

XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki notiks 2013. gada vasarā.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais