Kultūras ministre atbild literātiem

Latvijas Kultūrkapitāla literatūras nozares eksperti ir saņēmuši kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes parakstītu vēstuli Kultūras ministrijas atbilde uz Atklāto vēstuli par atbalstu literatūrai un grāmatniecībai.

Tajā teikts, ka strīdus izraisījušais akciju sabiedrības Latvijas Valsts meži ziedojums kultūrai 800 000 latu apmērā ticis sadalīts, balstoties «uz ziedotāja priekšlikumiem, kas tika papildināti ar nozares redzējumu par 2012. gada pamatbudžeta iespējām un aktuālajām vajadzībām, kuras nākamajā gadā vai papildus kultūras ziedojuma gadījumā tiks apspriestas, pārskatītas vai papildinātas».

Tāpat vēstulē teikts, ka «Kultūras ministrija plāno izvērtēt iespējas, kā piesaistīt finansējumu, lai atbalstītu jaunu grāmatu nodrošināšanu bibliotēkās, kā arī lai atbalstītu LNB Bērnu literatūras centra veiksmīgi un efektīvi nodrošināto bērnu lasīšanas veicināšanas projektu». Kā tiek apgalvots ministres parakstītajā vēstulē, Kultūras ministrija jau veikusi vairākus konkrētus pasākumus, lai īstenotu literatūras nozares prasības 2013. gada budžetā: «Kultūras ministrija Valdības rīcības plānu Ministru kabineta valdības deklarācijas izpildei papildinājusi ar uzdevumu kopīgi ar Valsts Kultūrkapitāla padomi atjaunot mērķprogrammu vērtīgu grāmatu nodrošināšanai pašvaldību bibliotēkām un īstenot atbalstu lasīšanas veicināšanas programmai, paredzot nākamā gada budžetā atjaunot apjomīgāku finansējumu šo nozares pamatvirzienu nodrošināšanai.»

Debates starp literatūras nozares pārstāvjiem un Kultūras ministriju sākās jau iepriekšējās kultūras ministres Sarmītes Ēlertes laikā, kad ar skaitļiem izdevās pierādīt, ka literatūra salīdzinājumā ar citām kultūras nozarēm saņem neproporcionāli mazu valsts atbalstu. Valsts investē teātros, profesionālos mūzikas kolektīvos, nodrošina augstākās izglītības iespējas kino, teātra, mūzikas, vizuālās mākslas sfērās, savukārt literatūras pastāvēšana ir atstāta pašu rakstnieku un izdevēju komerciālās veiksmes rokās. Situācija īpaši saasinājās pēc tam, kad pērnā gada nogalē akciju sabiedrības Latvijas Valsts meži ziedojums kultūrai tika sadalīts pamatā citām nozarēm, literatūrai atstājot visai minimālas iespējas pretendēt uz finansējumu jaunizveidotajās mērķprogrammās.

Svarīgākais