Divi gadi līdz Rīgas Doma jaunajai vitrāžai "Ar domu par barikādēm"

Šodien, 6.janvārī, Zvaigznes dienā sabiedriskās kustības "Mans Doms" ietvaros tika uzsākta jauna kampaņa "Ar domu par barikādēm", kuru ar preses konferenci Rīgas Domā atklāja baznīcas dekāns Elijs Godiņš, sabiedriskās kustības "Mans Doms" vēstniece Ilze Dobele un mākslas vēsturnieks Ojārs Spārītis.

Kampaņas "Ar domu par barikādēm" mērķis ir uzdāvināt Doma baznīcai jaunu mūsdienu vitrāžu, kas godinātu 1991. gada barikāžu laika notikumus un dalībniekus.

Kā informēja mākslas vēsturnieks Ojārs Spārītis, jaunas vitrāžas izveide baznīcās, kuras skārušas pasaules karu postījumi, ir normāla Rietumeiropas prakse. Gadījumos, kad oriģinālā vitrāža ir neatjaunojama, tās vietā bieži tiek veidotas darbu kopijas vai arī veikti jaunu, mūsdienīgu vitrāžu pasūtījumi.

Vitrāžas izveide paredzēta līdz 2014. gadam, kuras laikā tiks vākti līdzekļi, izstrādāts nolikums un izsludināts konkurss, veikta darbu sabiedriskā apspriede un uzklausīti barikāžu dalībnieku stāsti. Katram sabiedrībā ir ko teikt par notiekošo Domā, tādēļ šoreiz kampaņas organizatori aicinās cilvēkus līdzdarboties jau projekta izveides stadijā, lai katrs būtu daļa no kopējā rezultāta.

Jaunā vitrāža atradīsies Marijas kapelā un tā būs vieta, kur cilvēki varēs uzkavēties, pieminot atmodas laika notikumus. Paredzēts, ka vitrāža būs labi saredzama no Doma laukuma, šādi atgādinot par barikāžu notikumiem ikvienam garāmgājējam un pilsētas viesim.

Lai savāktu vitrāžas izveidei nepieciešamo summu, organizatori ir ieplānojuši vairākas aktivitātes. Zvanot uz labdarības tālruni 900 67 060, jebkurā laikā ir iespējams ziedot 1 Ls Doma fondam. Drīzumā arī tirdzniecības vietās būs pieejami dažādi Latvijā ražoti produkti, kurus iegādājoties, daļa no summas tiks novirzīta fondam. Kā pirmais uzņēmums, ar ko ir izveidota sadarbība, jāmin uzvelckreklu.lv, kas ir izveidojis Mans Doms kreklu un krūzīšu kolekciju. Lielāko ziedojumu summu organizatori vēlas iegūt ar lielkoncertu, kas notiks 4.maijā un kurā uzstāsies atmodas laika mūziķi, kas ar savu izpildījumu rosināja līdzcilvēkus uz pārmaiņām. Visiem kampaņas "Ar domu par barikādēm" jaunumiem un ziedošanas iespējām būs iespējams sekot mājas lapā www.mansdoms.lv.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.