Izsludina konkursu uz LNO direktora amatu

Kultūras ministrijas mājaslapā vakar, 30. novembrī, parādījās informācija, ka tiek izsludināts konkurss uz Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktora amatu. Konkursa nolikums un pārējā pretendentiem nepieciešamā informācija atrodama sadaļā vakances.

Nelielu izbrīnu rada fakts, ka konkurss uz tik lielas, valstij nozīmīgas un prestižas kultūras iestādes vadītāja amatu, kāda ir Latvijas Nacionālā opera, norisinās tikai desmit dienu, jo pretendentiem iespējams pieteikties tikai līdz 9. decembrim. Diezin vai tas ir nopietns termiņš, kura laikā iespējams atrast labāko profesionāli. Iespējams, tas varētu būt signāls, ka direktora amata konkurss ir samērā formāls. Neraugoties uz to, ka līdzšinējais LNO direktors Andrejs Žagars daļā kultūras sabiedrības tiek vērtēts pretrunīgi, operas galvgalī jebkurā gadījumā ir vajadzīga stipra personība, kas prot ne vien vadīt tik sarežģītu, spilgtiem talantiem bagātu kolektīvu, bet arī spēj uzstādīt un īstenot šķietami neiespējamus uzdevumus. Tieši Andreja Žagara laikā LNO no panīkuša un pretrunu plosīta kolektīva ir kļuvusi par Eiropas kultūrkartē ierakstītu Latvijas kultūras zīmolu. Viens no lielākajiem Andreja Žagara laika ieguvumiem ir Rīgas Operas festivāls, kas valsts galvaspilsētai stabili piesaista maksātspējīgus kultūrtūristus no visas pasaules, turklāt festivāls savā ziņā kalpojis arī kā atspēriena dēlītis mūsu solistu starptautiskās karjeras veidošanā.

Savukārt Andreja Žagara kritiķi viņam pārmet nesaimniecisku rīcību, kā rezultātā LNO dažkārt iedzīvojusies parādos, kurus pēc tam valstij ir bijis jānoraksta. Šoruden priekšvēlēšanu gaisotnē Andreja Žagara demisiju pieprasīja LNO simfoniskā orķestra mākslinieku neatkarīgās arodbiedrības pārstāvji, kuri pamatojās uz šķietami astronomiskām summām, kādas, pēc Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā sniegtās informācijas, it kā tērētas visdažādākajām operas saimnieciskajām vajadzībām. Galu galā izrādījās, ka viss šis notikums ir priekšvēlēšanu vētra ūdensglāzē, jo minētās summas patiesībā bijušas nesalīdzināmi mazākas, bet publikācijā saskaņā ar pastāvošo praksi norādītas maksimāli pieļaujamās, nevis reālās summas. Toreiz veiktajās pārbaudēs Kultūras ministrija neatklāja nekādus pārkāpumus.

Latvijas medijos jau vairākkārt izskanējusi ziņa, ka Andrejam Žagaram šogad beidzas līgums ar LNO, kas, tiesa, gan līdz šim ticis pagarināts, nerīkojot nekādus konkursus, saskaņā ar darba līgumā iekļautajiem nosacījumiem. Arī pats līdzšinējais operas direktors vairākkārt ir apliecinājis gatavību darbu turpināt.

Izklaide

Šova “X Faktors” aizvadītās sezonas uzvarētāja Emilija (Emilija Bērziņa) un reperis Reiks (Arvis Šķirus) laiduši klajā savu pirmo kopdarbu “Tikai ar Tevi”. Dziesmas izdošanai tika izvēlēts 19. septembris, kas ir Emilijas dzimšanas diena.