No Rīgas pils uz muzeju "Rīgas birža" pārvedīs Latvijā vienīgo ēģiptiešu mūmiju

Pirmdien, 7.novembrī, Mākslas muzejs Rīgas Birža, pēc ilga un rūpīga sagatavošanās darba, no Rīgas pils uz Biržas ēku pārnesīs savu slavenāko objektu - Latvijā vienīgo ēģiptiešu mūmiju.

Publikai, Biržas 3. stāva seifs, kurā turpmāk glabāsies mūmija, tiks atvērts 16.novembrī.

Pārnešanas "procesija" paredzēta 7.novembrī ap plkst. 13:00.

Ja laiks būs lietains, pasākums tiks pārcelts uz citu dienu.

Senajā Ēģiptē pielūdza daudzus dievus un ticēja, ka pēc nāves cilvēks nokļūst pēcnāves valstībā. Tāpēc nomirušā cilvēka ķermeni iebalzamēja un deva līdzi dzīvei nepieciešamo.

Seno Ēģiptiešu mūmija koka sarkofāgā uz Rīgu atceļoja 1902.gadā un uzdāvināta Doma muzejam, tagad Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs. 1950.-tos gados pēc muzeju reorganizācijas nodota Ārzemju mākslas muzejam, tagad Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.

No 2000.-2001. gadam Ārzemju mākslas muzejs sadarbībā ar Luvras muzeja Senās Ēģiptes departamentu Francijā, poļu ēģiptologiem un Jūras medicīnas centra speciālistiem Rīgā pirmo reizi Baltijā veica mūmijas izpēti ar vismodernāko kompjūtertomogrāfu un rentgenogrāfu.

Izpēte parādīja, ka mumificēts vīrietis vecumā 35-40 gadiem, kurš nav veicis smagu fizisku darbu, nav slimojis, dzīvojis Romiešu perioda laikā (30.g. pr.Kr. - 100.g.) un apglabāts Deirelbahri. 1898.g. tur veikti arheoloģiskie izrakumi pēc kuriem mūmija nonākusi Kairas muzejā. Sarkofāgs un vāks izgatavots no koka, un apgleznots. Vāks ir no cita sarkofāga, izgatavots daudz agrāk; XXI dinastijas laikā (1069-945.g.p.Kr.).

Izklaide

Līdz ar rudens sākumu mūziķis Ralfs Eilands, kā arī radio, TV šovu vadītājs un improvizators Kaspars Breidaks, kuri kopā pazīstami kā komiķu apvienība “Mēs Jūs Mīlam”, aicina uz savu jaunāko izrādi “Mēs Jūs Mīlam: Beigas”.