Annai Brigaderei velta speciālu aploksni 150.gadadienā

© Publicitātes foto

Par godu populārās latviešu literatūras klasiķes Annas Brigaderes 150.gadadienai, Latvijas Pasts laidis klajā speciālu aploksni, kurā attēlota izcilā personība. Aploksnes pirmās dienas zīmogošana norisināsies rakstnieces dzimšanas dienā, 1.oktobrī, pasta centrā Sakta, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst. 8.00 līdz 18.

Mākslinieka Ģirta Grīvas veidotajā piemiņas aploksnē rakstniece Anna Brigadere attēlota fotogrāfijā sēžot pie grāmatu krāvuma un skaistu margrietiņu vāzes. Fonā redzams vienas no pazīstamākās lugas, Sprīdītis, teksts. Aploksnes ar pirmās dienas zīmogu varēs iegādāties par Ls 0,35, un to kopējā tirāža ir 1 000 eksemplāru.

Rakstniece Anna Brigadere (1861 – 1933) ir latviešu iemīļota rakstniece, dramaturģe un dzejniece. Pirmo stāstu Slimnīca A.Brigadiere sacerēja ap 1893.gadu, bet 1897.gadā publicēta A.Brigaderes pirmā grāmata – stāsts Vecā Karlīne. 1903.gada oktobrī Rīgas Latviešu teātra direktors Jēkabs Āriņš - Duburs lūdza rakstnieci pārtulkot kādu bērnu lugu. A.Brigadere, neatrodot neko piemērotu, trīs diennakšu laika sacerēja pasaku lugu Sprīdītis, ar kuru arī īsti aizsākās pasaku lugas žanrs latviešu literatūrā. Rakstniece Anna Brigadere sarakstījusi arī pasaku lugas Princese Gundega un karalis Brusubārda, Maija un Paija, Lolitas brīnumputns. Mūža noslēgumā nāca klajā A.Brigaderes lielākais darbs – jaunības triloģija Dievs, daba, darbs (1926), Skarbos vējos (1930), Akmens sprostā (1933). Triloģijas sižeta pamatā ir Brigaderes bērnības un agrās jaunības pārdzīvojumi.