Rīt Japānā sāks izrādīt Andreja Žagara iestudēto operu "Karmena"

No 10. līdz 19.septembrim Japānā viesosies Žorža Bizē operas KARMENA Rīgas iestudējumus (režisors Andrejs Žagars, scenogrāfe Monika Pormale, kostīmu māksliniece Kristīne Jurjāne) Boloņas operteātra trupas sniegumā.

Izrādes notiks Tokijas koncertzālē Bunka Kaikan un Kioto jaunajā koncertzālē Biwako. Izrādēs galvenās loma dziedās Nino Surguladze un pasaulslavenais tenors Marselo Alvaress, bet Cunigas lomā viesosies LNO solists Krišjānis Norvelis.

"Karmenas iestudējuma īre Boloņas teātrim ar tiesībām rādīt to Japānā LNO budžetu papildināja par 75 000 Eiro. Arī jaunajā sezonā Latvijas Nacionālā opera aktīvi turpinās iesaistīties starptautiskos kopprojektos, meklējot dažādas sadarbības formas - veidojot iestudējumus un meistarklases, izīrējot LNO izrādes gan kā iestudējumus, gan atsevišķas iestudējuma sastāvdaļas - kostīmus, dekorācijas. Visas šīs sadarbības formas akcentē gan LNO kā būtisku un kvalitāti garantējošu starptautiskā tirgus dalībnieku, gan arī papildina LNO budžetu," stāsta LNO direktors A.Žagars. "LNO sadarbība ar Japānu turpināsies arī turpmāk. Jau 2012.gadā pirmo reizi LNO vēsturē plānojam realizēt vērienīgas LNO viesizrādes lielākajās Japānas pilsētās, rādot vairākus LNO iestudējumus."

"Izrāde tika sagatavota ar Boloņas operas trupu pirms gada. Boloņā notika deviņas izrādes 2010.gada maijā un jūnijā. Japānas tūrē Boloņas Teatro Comunale izvēlējās vest arī LNO "Karmenu". Hosē loma bija jādzied Jonasam Kaufmanim, taču veselības stāvokļa dēļ viņš atteica piedalīšanos un viņa vietā stājās cits pasaulslavens tenors Marselo Alvaress. Izrādes notiek Ocu koncertzālē Biwako Hall un Tokijas koncertzālē Bunka Kaikan, kas slavenas ar izcilu akustiku. Boloņas teātra viesizrāžu rīkotāji Fuji nopietni gatavojās šim pasākumam, jau gada sākumā veidojot lielu reklāmas kampaņu. 2011.gada februārī viesojoties Japānā pēc Japānas Kultūras un ārlietu ministrijas izveidotā Japānas fonda uzaicinājuma, sniedzu vairākas intervijas presē un televīzijā. Tagad rudenī notiek intensīvs darbs, un pēc Fuji lūguma es veicu vienu vienīgu "japanizēšanās" korekciju - izrādes finālā Karmena mirst skatuves priekšplānā!", turpina A.Žagars.

Sadarbība starp LNO un Japānu ilgst jau vairāk nekā desmit gadus. Šajā laikā LNO ir iepazinusi vispārcilvēciskās vērtības, ko izkopuši japāņi - patieso augstsirdību, sirsnību un ilglaicīgo uzticību, kā arī šīs zemes mākslinieku augsto profesionālo līmeni. 2002./2003.gada sezonā LNO saņēma Japānas valdības dāvinājumu - dažādus kompānijas "Yamaha" ražotos instrumentus un to piederumus. LNO vairakkārt ir viesojušies japāņu mūziķi, bet aizvadītās sezonas nogalē LNO veltīja izrādi Japānas dabas katastrofu upuru piemiņai.

Izklaide

Šonedēļ “Kultūrtelpā Auss” norisinājās “Izdevniecības MicRec” organizētā pirmā “Maestro Songwriting Camp” dziesmu rakstīšanas nometne, kuru apmeklēja arī tās patrons Raimonds Pauls. Ar rezultātiem viņš palika visnotaļ apmierināts.