Tuvojas orķestra "Rīga" sezonas atklāšanas koncerts

21.septembrī plkst. 19.00 Lielajā Ģildē savu 40. koncertsezonu atklās Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga". Koncerta īpašais viesis - pianists Vestards Šimkus. Pie diriģenta pults būs Mārtiņš Ozoliņš, soliste Gunta Davidčuka.

Koncerta centrālais skaņdarbs būs Džordža Geršvina "Rapsodiju blūza stilā" ar Vestarda Šimkus klavieru solo. Ieskatoties šī skaņdarba vēsturē, atklājas interesants fakts, ka oriģinālais Dž. Geršvina skaņdarbs ir sacerēts 1924. gadā solo klavierēm ar otro klavieru pavadījumu. Aranžētājs Ferde Grofe izveidoja pavadījuma versiju tieši Pola Vaitmena džeza orķestrim, tas ir aptuveni desmit mūziķiem, kuri pirmatskaņoja "Rapsodiju blūza stilā" ar paša Dž. Geršvina klavieru solo. Tikai 1942. gadā radās šobrīd populārā redakcija ar simfoniskā orķestra pavadījumu. 1998. gadā amerikāņu komponists un diriģents Donalds Hansbergers izveidoja aranžējumu klavierēm un nelielam pūtēju orķestrim, ņemot par pamatu pirmo - 1924. gada instrumentāciju. D. Hansbergeram ir izdevies izcelt daudzas interesantas džeza nianses un tembrus, kuri ir izzuduši akadēmiskajā un vairāk piegludinātajā vēlākajā simfoniskajā versijā.

Orķestra "Rīga" sezonas atklāšanas koncerta programmā līdzas Dž. Geršvina "Rapsodijai blūza stilā" ietverta mūsdienu komponistu oriģinālmūzika simfoniskajam pūtēju orķestrim - Džeimsa Bārnsa "Fantāzijvariācijas par Nikolo Paganīni tēmu", Erika Vitekra "Equus" un Frenka Tičeli "Enģeļi arhitektūrā".

Svarīgākais