Rīgas svētkos Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā - Kalēju diena

Kamēr rīdzinieki gatavosies pilsētas jaunās atslēgas izkalšanai, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks ikgadējā Kalēju diena.

Tās apmeklētāji varēs ne vien vērot kalēja amata paraugdemonstrējumus, bet arī aktīvi piedalīties darba procesā. Ikvienam drosminiekam būs iespēja pārbaudīt pašam savas prasmes un spēku.

Sarīkojumu atklās tradicionālais kalējmeistaru gājiens no muzeja vārtiem uz svētku norises vietu pie Mērsraga smēdes Brīvdabas muzejā. Kalējmeistari no Latvijas un kaimiņvalstīm, tērpušies amata tērpos un bruņojušies ar amatam atbilstošiem atribūtiem, soļos ar improvizētiem metāla sitamajiem vai pūšamajiem instrumentiem, piesaistot uzmanību un jautri muzicējot ritmiskā taktī. Gājiena vērotājus priecēs kalēju krāšņā atribūtika – lietišķās mākslas studiju emblēmas, karogi un darba rīki. Gājiens noslēgsies pie Mērsraga smēdes, kur atradīsies vietējo un ārzemju meistaru ēzes un laktas – darba vietas kalēju amata demonstrējumiem un apmeklētāju iesaistīšanai darba procesā.

Brīvdabas muzejā šajā dienā darbosies ne tikai muzeja kalējs Vilnis Vincēvičs un viņa vadītās Tautas metālmākslas studijas „Auseklis” dalībnieki, bet arī citi kalēji no Latvijas un kaimiņvalstīm. Kalēju dienai par godu izstāžu zālē varēs apskatīt tautas lietišķās mākslas izstādi „Dzintars, metāls, rotas”.

Kalēju dienas programmu bagātinās jestras melodijas folkloras kopas „Dandari” izpildījumā. Kad kalēju darbi būs padarīti un smagie darba rīki nolikti pie malas, arī paši amata svētku gaviļnieki sola visiem klātesošajiem uzdancot jautru kalēju danci.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais