Latvijas Radio koris Francijas Radio festivālā Monpeljē

Latvijas Radio koris devies uz Francijas Radio festivālu Monpeljē, kur līdz 27. jūlijam klausītājus priecēs piecos koncertos gan festivāla norises centrālajā vietā - Berlioza operā Le Corum, gan Monpeljē reģiona pilsētās. Šogad šajā vērienīgajā mūzikas forumā piedalās tādas zvaigznes kā pianisti Jevgeņijs Kisins, Brižita Anžerē, Marija Žuana Pireša, Concerto Köln un citi izcili mūziķi.

Latvijas Radio koris uz festivālu devies jau sešpadsmito reizi, turklāt visas uzturēšanās izmaksas sedz pasākuma rīkotāji. Trešdien mūsējie kopā ar Monpeljē nacionālo simfonisko orķestri un mecosoprānu Noru Gubišu diriģenta Alēna Altinoglu vadībā uzstājās Berlioza operā Le Corum, sniedzot Edvarda Elgara Bavarian Highlands fragmentu Francijas pirmatskaņojumu, Frīdriha Gernsheima Agrippina un Enrikes Granadosa operu Goijeskas, veidotu pēc Granadosa slavenākā darba - klaviersvītas Goijeskas motīviem, kas tapusi, iedvesmojoties no Fransisko Goijas sešām gleznām. Tāpat korim paredzētas uzstāšanās Kurnonsekā un Kastrī, kur Sigvarda Kļavas vadībā tiks atskaņota programma ar vācu romantiķa Johannesa Brāmsa, britu komponista Edvarda Elgara un viņa laikabiedra austrieša Gustava Mālera mūziku.

Piektdien, Narbonnas Arhibīskapa pilī, kura celta 12. gadsimtā, Latvijas Radio kora un Sigvarda Kļavas sniegumā izskanēs mūsdienu mūzikas programma, kurā iekļauti latviešu komponistu darbi - Pētera Vaska Zīles ziņa un Jura Ābola Karawane, kā arī igauņu komponistu Arvo Perta …Which was the Son of… un Veljo Tormisa Latviešu burdona dziesmas, zviedra Andersa Hillborga skaņu glezna Muoaayiyoum un britu skaņraža Džeimsa Makmilana Màiri.

Savukārt festivāla noslēgumā, 27. jūlijā, Berlioza operā Le Corum Latvijas Radio koris kopā ar Monpeljē Nacionālo simfonisko orķestri atskaņos opermūzikas retumu - Džuzepes Verdi Laupītājus diriģenta Antonīno Foljāni vadībā. Koncertā piedalīsies izcilais ukraiņu soprāns Olga Mikitenko un korejiešu tenors Alfrēds Kims.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais