Edvarta Virzas Rakstu 4. sējums

Apgāds Zinātne laidis klajā Edvarta Virzas Rakstu 4.sējumu. Līdzīgi kā iepriekšējos, arī šo sastādījusi pazīstamā literatūras pētniece Anda Kubuliņa, savukārt bibliogrāfisko uzziņu veidojusi Velga Kince.

Rakstu 4. Sējumā iekļauta Edvarta Virzas Mūža nogales, presē palikusī un nepublicēta dzeja. Tā ietver krājumus Dzejas un poēmas (1933) un Pēdējās dzejas (1941), tāpat darbus, kas savulaik tikuši publicēti presē, bet nav drukāti krājumos. Rakstu sastādītāja Anda Kubuliņa veikusi lielu darbu, pārskatot dažādus arhīvus, viņai izdevies atrast virkni dzejoļu, kas glabājušies ne vien paša Virzas atvilktnēs, bet arī citu autoru atstātajos dokumentos. «Lauvas tiesa no tiem ir dzejnieka veltījumi, mirkļa zibšņi, vairumā gadījumu saistībā ar viņa daudzajām mūzām, no kuru daļu vairs nav iespējams noskaidrot. Krietns skaits šo dzejoļu palika atvilktnē, domājams, arī tāpēc, ka dzejnieks tos uzskatījis par īsa brīža sabiedrisku laipnību, kam ar nopietnu mākslu maz sakara [..].» sējuma priekšvārdā raksta Anda Kubuliņa.

Tomēr Raksti jau tāpēc ir Raksti, ka tajos tiek iekļauti mazāk zināmi vai pat pilnībā nezināmi autora teksti. Šāda publikācija paver jaunas darba iespējas gan pētniekiem, gan studentiem, skolēniem un viņu pedagogiem, jo ne jau katram fiziski iespējams izsēdēt garas stundas muzejā vai arhīvā, cenšoties atrast kaut ko nederīgu savam pētījumam uz labu laimi. Lai arī Edvarts Virza, iespējams, skeptiski skatījies uz dažu labu šajā Rakstu sējumā nodrukātu rindu, viņa daiļrades cienītājiem šī būs iespēja uzzināt daudz jauna par izcilo dzejnieku. Pievērsiet uzmanību arī grāmatas beigās ievietotajiem komentāriem – tādiem vajadzētu būt jebkura autora Rakstos. No tiem iespējams uzzināt daudz interesantu nianšu – arī to, ka nebūt ne visi Edvarta Virzas dzejoļi mūsu dienās ir atrasti.

Saistītās ziņas

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais