Sakrālā māksla Rēzeknes rajonā

Apgāds Neputns enciklopēdiskajā sērijā Mākslas pieminekļi Latvijā laidis klajā Rūtas Kaminskas un Anites Bisteres pētījumu Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums Rēzeknes pilsētā un rajonā. Šī ir jau ceturtā vienotā stilā ieturētā grāmata – jāatgādina, ka sēriju 2006. gadā, kad teritoriālā reforma Latvijā vēl nebija īstenota, sāka šo pašu autoru kopdarbs Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums Daugavpils rajonā.

Jau ierasts, ka Mākslas pieminekļus Latvijā raksturo vienkārša un saprotama valoda, labas kvalitātes ilustratīvais materiāls un mīkstais iesējums, kas darbus padara ne vien specifiski enciklopēdiskus, bet arī ērti izmantojamus. Ceļojums pa Rēzeknes puses dievnamiem tādejādi izvēršas par aizraujošu kultūras dēku, jo bieži vien ārēji necilās un pat nabadzīgās sakrālās celtnes sevī glabā ne vienu vien unikālu vērtību. Iespējams, kādu lasītāju šī grāmata rosinās vasarā bruņoties ar fotoaparātu un kāpt auto, lai personiski pārliecinātos par redzēto.

Ja salīdzina jauno izdevumu ar pārējiem sērijas darbiem (Daugavpils rajons, Valmieras rajons un Rīga), pārsteidz sakrālās arhitektūras daudzveidība, kas vērojama būtībā nelielā, dažus simtus kilometrus aptverošā areālā. Īpaši, ja noliek blakus attēlus, kuros aplūkojami, piemēram, Valmieras puses dievnamu vecāko, vēl Viduslaikos būvēto baznīcu mūru fragmenti, ar Rēzeknes rajona koka dievnamu guļbūvēm.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais