Klīvlendas Mākslas muzejs iegādājies Latvijas tekstilmākslinieku darbus

© publicitātes foto

Latvijas tekstilmākslinieki atkārtoti guvuši starptautisku atzinību pasaulē – Antras Augustinovičas un Egila Rozenberga darbi iekļauti ASV Klīvlendas Mākslas muzeja kolekcijā.

Tas ir ne tikai īpaši augsts mākslinieku daiļrades, bet arī Latvijas mākslas novērtējums pasaulē.

Pagājušā gada vasarā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls bija skatāma 4. Rīgas starptautiskā tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāle „Globālā intriga II”. Tās viesu vidū bija arī ārvalstu tekstilmākslas speciālisti un muzeju darbinieki, kas ļoti augstu novērtēja šāda starptautiska mēroga pasākuma – regulāru triennāļu sarīkošanas tradīciju Rīgā. Tika novērtēts gan triennāles kopējais augstais profesionālais standarts, gan Latvijas tekstilmākslas profesionālais līmenis. Līdztekus lielajai skatei Rīgā notikušas vairāku mākslinieku personālizstādes.

Triennāles īpašo viesu vidū bija Klīvlendas Mākslas muzeja pārstāve, laikmetīgās tekstilmākslas kuratore un islama mākslas speciāliste Louis Mackie, kura bija atbraukusi uz Rīgu tieši lai apskatītu izstādes „Globālā intriga II” ekspozīciju. Vizītes rezultātā viņa iepazinās ar latviešu tekstilmākslu un sava muzeja kolekcijas papildināšanai izvēlējās divu latviešu mākslinieku darbus. Daudzpusīgajā Klīvlendas Mākslas muzeja krājumā ir ap 140 dažādu valstu mūsdienu tekstildarbu no ASV, Rietumeiropas, Japānas, Korejas, Dienvidamerikas. Savukārt Austrumeiropas, Baltijas valstu un Ziemeļvalstu autoru darbi šajā kolekcijā līdz šim netika pārstāvēti.

No triennālē izstādītajiem darbiem visaugstāko ASV muzeja pārstāves novērtējumu ieguva Antras Augustinovičas šķiedras mākslas kompozīcija „Labirints”, kas arī pēc starptautiskās žūrijas atzinuma ieguva pirmo balvu. Šis fakts ir īpaši nozīmīgs, jo māksliniecei tas ir pirmais darbs, kas iekļauts citvalstu muzeju kolekcijā.

No personālizstāžu spektra tekstilmākslas eksperti visvairāk pārliecināja Egila Rozenberga mākslinieciskais rokraksts.

Klīvlendas Mākslas muzeja kolekcijai tika pasūtīts gobelēns „Zīmes smiltīs: Zilais horizonts”. Jāatzīmē, ka Egila Rozenberga daiļradi jau atkārtoti novērtē ASV muzeju pārstāvji. Viens autora darbs atrodas Ņujorkā, Mākslas un dizaina muzejā.

"Abi divi Latvijas mākslinieku darbi mūsu kolekcijai ir īpaši. Mums nav nekā līdzīga Antras Augustinovičas „Labirintam”, un es pat neesmu redzējusi neko, kas tam līdzinātos!.. Mums kolekcijā ir samērā maz mūsdienu gobelēnu. Egila Rozenberga „Zīmes smiltīs: Zilais horizonts” izceļas ar oriģinālu pieeju tradicionālās aušanas tehnikas laikmetīgām modernizēšanas kvalitātēm. Tas ir pārsteidzoši,” atzīst Louis Mackie.

Šobrīd abi darbi jau mēro garo ceļu uz Klīvlendu un tiks prezentēti publikai jūnijā.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.