Par Kultūrziglītības un nemateriālā mantojuma centra direktori ieceļ Daci Melbārdi

Kultūras ministrija atklāta konkursa rezultātā par Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra direktori apstiprinājusi līdzšinējo Britu padomes pārstāvniecības Latvijā vadītāju Daci Melbārdi.

Paredzēts, ka pienākumus jaunā centra direktore sāks veikt 26. aprīlī.

"Centram ir jākļūst par fizisku un virtuālu ‘māju’ radošai domu un labās pieredzes apmaiņai un kopdarbam starp Latvijas kultūras un izglītības darbiniekiem, radošo profesiju pārstāvjiem un vietējām kopienām un to organizācijām, kas vēlas apvienot spēkus Latvijas nemateriālā mantojuma saglabāšanai un nācijas radošā spēka stiprināšanai. Es gribētu, lai centrs savā darbībā mērķtiecīgāk tiecās uz Latvijas ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Kā nozīmīgākās prioritātes savam pirmajam darba gadam saredzu Dziesmu un deju svētku procesa organizatoriskā un finanšu modeļa sakārtošanu un praktisku radošās industrijas atbalsta mehānismu veidošanu Latvijā,” uzsver jaunā direktore.

„Kaut gan Dziesmu svētki būs pēc diviem gadiem, jau šobrīd veicams atbildīgs un apjomīgs sagatavošanas darbs, lai attīstītu un saglabātu Dziesmu svētku kustību. 2011.gadā Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs sadarbībā ar novadu un pilsētu pašvaldībām organizēs 80 skates visos Latvijas reģionos ar mērķi sekmēt kvalitatīvu 2013.gada Dziesmu un deju svētku koprepertuāra apguvi. No šī gada KNMC ir atbildīgs arī par valsts politiku kultūras un radošās industrijas izglītības jomā, paaugstinot centra un tā direktora atbildību, lai pēc iespējas ciešāk sasaistītu kultūrizglītību ar Dziesmu svētku procesu, norāda kultūras ministre S. Ēlerte.

Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra (KNMC) misija ir rūpēties par nacionālās kultūras identitātes apzināšanu, saglabāšanu un dokumentēšanu, veicinot tās dzīvotspēju un atpazīstamību Latvijā un pasaulē, kā arī nodrošināt Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku procesa nepārtrauktību un īstenot valsts politiku kultūras un radošās industrijas izglītības jomā.

D. Melbārde piecus gadus līdz 2009. gadam strādājusi Kultūras ministrijā par valsts sekretāra vietnieci kultūrpolitikas jautājumos. Par veiksmīgu darbu pie Valsts kultūrpolitikas vadlīniju 2006-2015 „Nacionāla valsts” izstrādes Dace Melbārde 2005. gadā ir saņēmusi Spīdolas balvu. Viņa ir bijusi arī Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku un Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētku māksliniecisko padomju locekle un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre. Daces Melbārdes vadībā trīs Baltijas valstis izstrādāja Dziesmu un deju svētku tradīcijas pietikumu UNESCO Cilvēces mutvārdu un nemateriālā mantojuma meistardarba statusa iegūšanai.

Dace Melbārde ieguvusi maģistra grādu sabiedrības vadībā Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē, kā arī mākslas maģistra grādu Kultūras akadēmijā kultūras teorijas, administrācijas un vēstures specialitātē.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais