Boloņas bērnu grāmatu gadatirgū arī Latvijas stends

No 28.marta līdz 31.martam Itālijas pilsētā Boloņā norisinās ikgadējais bērnu grāmatu gadatirgus, kurā pirmo reizi piedalās arī Latvijas pārstāvji, informē Latvijas Literatūras centra projektu vadītāja Arita Gutāne.

Latviju izstādē pārstāv Latvijas Literatūras centrs, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (IBBY Latvijas sekcija), izdevniecības "Liels un mazs", "Jumava", "Zvaigzne ABC" un "Lietusdārzs", kā arī latviešu bērnu grāmatu autori un mākslinieki - Ūna Laukmane, Indra Sproģe, Juris Petraškevičs un Reinis Pētersons.

Latvijas Literatūras centra direktors Jānis Oga pastāstīja, ka dalību Boloņas bērnu grāmatu gadatirgū atbalsta Latvijas Kultūras ministrija un Valsts kultūrkapitāla fonds un tas izmaksājis aptuveni 5000 latu. Latvijas stenda dizainu veidojis dizaineris Jānis Mercs un salokāmo un apdrukājamo gofrētā kartona mēbeļu uzņēmums "Foldlife". Stendu mākslinieciski noformējuši Laukmane, Pētersons un Petraškevičs.

Latvijas stendā izstādītas gan Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā ieguvējas, gan Literatūras gada balvas laureātes, gan Pastariņa prēmijas ieguvējas un grāmatu mākslas konkursā "Zelta ābele" godalgas ieguvušās grāmatas.

Latvijas stendā uzmanības centrā ir divi autori - Imants Ziedonis, kas nominēts 2011.gada Astrīdas Lindgrēnas piemiņas balvai, un šā gada jubilārs Juris Zvirgzdiņš, kas ar savām bērnu grāmatām devis lielu ieguldījumu latviešu bērnu literatūras attīstībā.

Par godu Latvijas dalībai Boloņas bērnu grāmatu gadatirgū Latvijas Literatūras centrs izdevis informatīvus bukletus par Latvijas bērnu grāmatām, to autoriem un ilustratoriem, kā arī papildinātu izdevumu "Zirgs, kas naktī dzied. Bērnu literatūra Latvijā".

Šogad Boloņas grāmatu gadatirgū viesu valsts statusā ir mūsu kaimiņvalsts Lietuva, kas gadatirgus apmeklētājiem piedāvā plašu literatūras, mākslas un kultūras programmu.

Boloņas bērnu grāmatu gadatirgus ir lielākais bērnu grāmatu gadatirgus pasaulē, kas notiek jau 48.reizi, pulcējot dalībniekus no vairāk nekā 60 valstīm. Boloņā satiekas izdevēji, autori, ilustratori, poligrāfisti, bibliotekāri, literārie aģenti un citi grāmatniecības nozares profesionāļi.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais