Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Mūžībā aizgājis Pāvils Šenhofs (5.01.1924.-3.03.2011.)

Pāvils Šenhofs dzimis Liepājā pedagoga un kultūras darbinieka ģimenē. 1950. gadā beidzis Mākslas akadēmijas monumentālo darbnīcu pie profesora Skulmes. No 1946. gada strādājis Valsts leļļu teātrī par scenogrāfu, no 1950. gada - par galveno mākslinieku.

Ar teātrī veidotām izrādēm piedalījies daudzos starptautiskos festivālos. Saņēmis godalgas un diplomus. Veidojis scenogrāfiju visos Rīgas teātros un Operas teātrī, kā arī ārzemēs - Polijā, Vācijā, Bulgārijā, Lietuvā, Igaunijā, toreizējā Padomju Savienībā - Maskavā, Pēterburgā, Permā, Tbilisi, Taškentā, Ivanovā, Omskā.

P. Šenhofa veidotās lelles atrodas Drēzdenes muzeja leļļu filiālē, Obrazcova teātra muzejā Maskavā, Čehijā Hrudimas leļļu muzejā.

Teātros veicis pāri par 300 inscenējumu. Paralēli, sākot ar 1956. gadu, ilustrē bērnu grāmatas, galvenokārt tautu pasakas un teikas. Noformētas pāri par 70 grāmatu. 1991. gadā Pāvils Šenhofs atsācis gleznot ar eļļas krāsām. Šajos gados gleznotie darbi ir dažādi savā izpildījuma manierē, tos vieno filozofiska, brīžiem mazliet nostaļģiska attieksme pret dzīves parādībām, pasauli ap mums, kur cilvēks ir tikai maza skrūvīte lielā, nesaprotamā pasaulē.

Mākslinieks piedalījies daudzās scenogrāfu izstādēs, kopš 1993. gada arī gleznotāju izstādēs.

LPSR Nopelniem bagātais mākslas darbinieks (1964.), Bulgārijas Aktieru savienības goda zīme 91972.), Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks (1998.), KKF mūža stipendiāts (1999.)

Mākslinieka gleznas atrodas daudzos Latvijas muzeju fondos.