Māra Liepas pieminekļa konkursā uzvar Gaita Burvja ideja

© Gaits Burvis

Ceturtdien, 10. februārī, Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē paziņoja Starptautiskā metu (ideju) konkursa „Piemineklis baleta māksliniekam Mārim Liepam” uzvarētāju.

Konkursā tika iesniegti 15 darbi, no kuriem viens tika atzīts par konkursa nolikumam neatbilstošu. Pirmā un otrā vietas netika piešķirtas, bet par konkursa uzvarētāju kļuva trešās vietas ieguvējs Gaits Burvis, kas saņems arī naudas prēmiju 3000 eiro. Veicināšanas balvu un 1000 tiro saņēma arhitektu birojs SIA „Sampling” (autoru grupa – Leine Jēkabsone, Manten Devriendt, Ginters Krumholcs).

„Mēs palīdzam īstenot idejas, kas vērstas uz Latvijai nozīmīgu kultūras vērtību saglabāšanu. Piemineklis baletdejotājam Mārim Liepam, mūsuprāt, ļaus Latvijas iedzīvotājiem, ārvalstu viesiem, kā arī mūsu nākamajām paaudzēm atcerēties, uzzināt un lepoties ar spožu Latvijas talantu. Tā ir ne tikai dziļas cieņas izrādīšana mākslinieka piemiņai, bet kalpo kā motivācija mums katram savā dzīvē censties sasniegt pēc iespējas vairāk,” saka mecenāte Ināra Tetereva.

„Māris Liepa bija izcila personība pasaules baleta vēsturē. Ceram, ka piemineklis, kuru plānojam atklāt 27.jūlijā, kļūs par īpašu zīmi pilsētas sejā un simbolizēs ne tikai dejotāja Māra Liepas piemiņu, bet arī godinās visa Latvijas baleta sasniegums. Uzvarētāja mets tiks pilnveidots un mākslinieciski izstrādāts, ” par konkursa rezultātiem stās Andris Liepa.

Konkursa mērķis - iegūt kvalitatīvi augstvērtīgus pieminekļa metus (arhitektoniski-tēlnieciskas idejas) ieceres „Piemineklis baleta māksliniekam Mārim Liepam” īstenošanai, piedāvājot vizuālo risinājumu teritorijas plānā noteiktajā vietā starp Latvijas Nacionālo operu un pilsētas kanālu. Žūrijas sastāvā bija Andris Kronbergs, Juris Dambis, Andris Cinis, Jānis Dripe, Ojārs Spārītis, mecenāte Ināra Tetereva un norvēģu māksliniece Jorunna Sannesa (Jorunn Sannes); žurijas komisijas konsultanti – M.Liepas labdarības fonda vadītājs Andris Liepa. Pieminekļa tapšana iespējama, pateicoties privātiem mecenātiem – Borisa un Ināras Teterevu fondam.

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais