Latvijas mākslas krājumu papildina ar nonkonformisma laika darbiem

Pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instrumenta atbalstam, Latvijas mākslas krājums šogad papildināts ar 59 mākslas darbiem, kas radīti līdz 1991.gadam un atspoguļo daļu no tā dēvēto nonkonformistu atstātā radošā mantojuma, informē Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība") uzsver, ka krājums, kas tiek veidots topošajam Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejam (LLMM), būs konceptuāli pamatota mākslas kolekcija, kurā iekļauti gan padomju perioda mākslas darbi, gan laikmetīgās mākslas piemēri. Līdz Laikmetīgās mākslas muzeja izveidei par iegūto krājumu rūpēsies Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, kas kolekcijas vērtības eksponēs izstādēs un veiks zinātniski pētniecisko darbību.

Patlaban LLMM krājumā ir jau 234 mākslas darbi un dokumenti.

Tiek veikta arī jauniegūto nonkonformistiskās mākslas darbu restaurācija. Šogad restaurēti trīs Aijas Zariņas mākslas darbi, 14 uz papīra veidoti mākslas darbi un tehniski sarežģītais Jura Putrāma "Ugunskrupja bērns". Sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju notiek speciālistu apmācība jauktas tehnikas mākslas darbu restaurācijā.

Noslēgumam tuvojas arī padomju perioda nonkonformistiskā mantojuma kataloga - grāmatas "Patība. Personības ceļā uz laikmetīgo mākslu - Padomju Latvijas 60.- 80.gadi" izveide, kas notiek sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru. Vairāk nekā 400 lappušu lielais izdevums būs gan latviešu, gan angļu valodā, tā veicinot ne tikai Latvijas, bet visa Baltijas reģiona mākslas atpazīstamību pasaulē.

Lai saglabātu un sabiedrībai atgādinātu par būtisku Latvijas un visa Baltijas reģiona mākslas nesenās vēstures atzaru - nonkonformistisko mākslu, tika izstrādāts projekts "Padomju perioda nonkonformistiskā mantojuma dokumentēšana un saglabāšana Laikmetīgās mākslas muzeja krājumam", kuru kopš 2008.gada jūlija līdzfinansē Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instruments.

Projekta mērķis ir papildināt Latvijas kultūras kopainu ar unikālu, līdz šim pilnībā neapzinātu mākslas procesu atklāsmi un analīzi. Mākslas darba nozīmes veidošanas procesā noteicošais faktors ir gan individuālajai, gan kolektīvajai pieredzei, tāpēc par vienu no būtiskākajām projekta aktivitātēm ir noteikta arī laikmeta mākslas norišu pētniecība.

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.