Novembris 2010. Notikumi kultūrā

Hermanim – balva, Mirušās dvēseles – Maskavā 8. novembra vakarā Vīnes Burgteātrī tika pasniegtas austriešu drāmas klasiķa Johana Nestroja vārdā nosauktās balvas. Pasākumā, ko var dēvēt par mūsu Spēlmaņu nakts analogu, par labāko tika atzīta mūsu izcilā režisora Alvja Hermaņa iestudētā Treisijas Lets luga Ģimene Vīnes Akadēmiskajā teātrī. Savukārt Maskavā prestižajā teātra festivālā NET ažiotāžu radīja Latvijas Nacionālā teātra izrāde Mirušās dvēseles, kuras režisors ir Kirils Serebreņņikovs. Tādu publikāciju birumu un debates latvieši Maskavā sen nebija radījuši.

Seržanta Lapiņa atgriešanās

25. novembrī kino Citadele pirmizrādi piedzīvoja spēlfilma Seržanta Lapiņa atgriešanās. Gatis Šmits publikai piedāvā inteliģentu komēdiju, kurai uz pieres nav rakstīts vārdiņš smiekli un, izrādās, Latvijas kinomīļi to novērtēja. Pirmo divu dienu laikā – 1284 skatītāju un ceturtā vieta skatītāko filmu topā, izkonkurējot virkni Holivudas produktu. To, ka filmu ir vērts redzēt liecina arī tas, ka decembra vidū tā joprojām ir kinoteātru repertuārā.

Un citi

Laikmetīgās mākslas centra (LMC) veidā izstāde Un citi... virzieni, meklējumi, mākslinieki Latvijā 1960 – 1984, bija viens no spilgtākajiem novembra vizuālās dzīves notikumiem Latvijā. Tā piedāvā padomju sistēmas rāmjos neiederīgus autorus un darbus, kas savā radīšanas brīdī nereti tika rādīti tikai draugiem, apzinoties to, ka vara šādu mākslu nepieņems un nesapratīs. Izstāde ievērojami papildina nojēgumu par laikmetīgo mākslu. Tā līdz gada beigām skatāma Rīgas Mākslas telpā.

Nelsons, Šimkus un Birmingemas orķestris

Pēc vairāku gadu prombūtnes 26. un 27. novembrī Rīgā viesojās pasaulslavenais latviešu diriģents Andris Nelsons, kurš uzstājās kopā ar Birmingemas simfonisko orķestri un pianistu Vestardu Šimku. Koncerti patiesi bija notikums Latvijas mūzikas dzīvē, sniedzot ne vien gandarījumu nopietnās mūzikas cienītājiem, bet arī izgaismojot kulturālās Latvijas kliedzošo nabadzību – valstī joprojām nav nevienas akustikas ziņā piemērotas koncertzāles, kurā šādiem pasaules līmeņa mūziķiem uzstāties.

Spēlmaņu nakts

23. novembrī Dailes teātrī notika ikgadējā Spēlmaņu nakts balvu pasniegšana. Šogad par 2009./2010. gada sezonas labāko dramatiskā teātra izrādi Latvijā Spēlmaņu nakts žūrija atzinusi Nikolaja Gogoļa Mirušās dvēseles. Par labāko latviešu autora darba iestudējumu tika pasludināta izrāde Ziedonis un Visums Jaunajā Rīgas teātrī, ko veidojis režisors Alvis Hermanis. Par gada aktieri atzīts Kaspars Znotiņš no Jaunā Rīgas teātra; labākās aktrises tituls šogad tika Daigai Kažociņai (Nacionālais teātris).

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.