Jānis Kreicbergs. Fotogrāfijas [īsrecenzija]

Pamatīgu izmēru melnbalto fotogrāfiju albums, kurā attēli labi sakomponēti ar Laimas Slavas, Alises Tīfentāles un Katrīnes Teivānes tekstiem.

Galvenais šeit, protams, ir fotogrāfs Jānis Kreicbergs. Bet ne tikai kā modes fotogrāfs! Var piekrist viņa paša albuma priekšvārdā rakstītajam par ieceri «no dažādajiem fotomirkļiem izveidot šo fotogrāfisko apceri par sievieti» Tas ir izdevies. Patiesi šai darbā ir gan prieks, gan bēdas, skumjas, ciešanas un visi cilvēku dzīvē klātesošie pamatinstinkti. Starp citu, arī lieliski portreti, modes fotogrāfijas, modeles un vēl un vēl. Īpaši amizanti bija ieraudzīt bildēs, kas tapušas Ņujorkas modes šovā Natasha, leģendāro un krietni vulgāro grupas Blondie solisti Debiju Heriju. Reiz viņas balss šķita tik šarmanta un grupas dziesmas tik aizraujošas...

Fotogrāfijas albumā kārtotas gan sistēmiski, gan hronoloģiski. Grāmatā izmantots labs un tradicionāls krītpapīrs, varbūt vien vāka melnbalti spīdīgais koncepts, šķiet atsauce uz padomju laiku poligrāfisko tradīciju, ir pārāk glancēts. Tas padara šo visnotaļ vērtīgo iespieddarbu mazāk lasāmu un skatāmu, bet vairāk plauktā aiz stikla turamu un pa gabalu aplūkojamu. Šķiet, tā ir Latvijas izdevēju un pircēju īsti neatrisināta problēma, kā padarīt mākslu pieejamāku tiem, kam tā interesē, nevis tiem, kas to grasās turēt plauktā. Tomēr mūsu mākslas patērētāju un grāmatu pircēju ieradumiem nav nekā kopīga ar to, kas šai grāmatā. Augsta klase!

Izklaide

Jau šīs nedēļas nogalē dienasgaismu ieraudzīs dāņu indī roka apvienības “Efterklang” jaunais albums “Things we have in common”. Mums šoreiz šis fakts ir īpaši interesants, jo albuma koncerttūres ietvaros jau 6. decembrī grupa uzstāsies “Angāra” koncertzālē Tallinas kvartālā. Koncerts notiks radio “NABA” 22. gadadienas svinību programmas ietvaros.

Svarīgākais