Daļu no LNB būvniecības ietaupījuma veltīs kultūras nozares finansējumam

Lai nodrošinātu nepieciešamo finansējumu pilnvērtīgam radošajam procesam nākamajā gadā, Kultūras ministrija (KM) plāno daļu no Latvijas Nacionālas bibliotēkas (LNB) būvniecībā ietaupītajiem līdzekļiem novirzīt kultūras nozares finansējumam.

Par to kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība") šodien informēja kultūras iestāžu vadītājus un nozares nevalstisko organizāciju pārstāvjus, aģentūrai LETA pavēstīja ministres padomnieks Andris Saulītis.

No LNB projekta īstenošanā virs plāna ietaupītajiem līdzekļiem vienu miljonu latu KM novirzīs valsts budžeta kopīgajai konsolidācijai, kā arī daļu ietaupījumu izmantos kultūras nozares finansējumam. Šie līdzekļi paredzēti Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansējuma palielinājumam, kultūras mantojuma pieejamības nodrošināšanai, kultūrizglītībai, kā arī materiāltehniskās bāzes uzlabošanai kultūras un kultūrizglītības iestādēs.

Kā uzsver ministre, LNB būvniecības projektā iegūtie ietaupījumi neapdraudēs ne bibliotēkas jaunās ēkas būvniecības pabeigšanas termiņus, ne arī tās kvalitāti.

Kultūras projektiem un investīcijām kopumā novirzīs 310 000 latu - VKKF 300 000 latu un UNESCO 10 000 latu. Divu gadu laikā VKKF finansējums samazinājies no aptuveni septiņiem miljoniem latu līdz 2,3 miljoniem latu, tādēļ nākamā gada finansējuma pieaugums vēl joprojām uzskatāms par simbolisku, norādīja ministres pārstāvis.

Kultūras mantojumam iekšējās pārdales rezultātā nākamgad paredzēti papildu 301 044 lati, savukārt kultūrizglītībai papildus nākamgad piešķirs 58 740 latu, kas paredzēti pedagogu darba samaksai KM padotībā esošajās 14 profesionālās vidējās kultūrizglītības iestādēs un kultūras koledžā. Lai nodrošinātu minimālās algas pieaugumu, kultūras nozarē plānots papildus piešķirt 185 301 latu.

LNB projekta īstenošanā plānots ieekonomēt izmaksas, tehniski ekonomiskās izvērtēšanas rezultātā veicot izmaiņas ēkas jumta sistēmas risinājumā, kā arī īstenojot citus inženierekonomijas pasākumus. Šādas izmaiņas neapdraud valdības noteiktos projekta īstenošanas termiņus, kā arī būvniecības kvalitāti, norādīja KM.

Valsts izdevumi kultūras funkciju veikšanai nākamgad plānoti 51,3 miljonu latu apmērā, KM resora kopējais budžets, ieskaitot Eiropas Savienību fondu projektu finansējumam, LNB projekta īstenošanai un kultūras iestāžu nomas maksām VAS "Valsts nekustamie īpašumi" programmā "Mantojums - 2018" paredzēto finansējumu, plānots 88,3 miljoni latu.

Kultūras pakalpojumiem no KM budžeta nākamgad plānots novirzīt 29,1 miljonu latu. No šīs summas plānotas dotācijas kopsummā astoņu miljonu latu apmērā valsts teātriem un koncertorganizācijām, kā arī literatūras un grāmatniecības jomā strādājošām institūcijām, finansējums Latvijas Nacionālajai operai - 3,7 miljoni latu, finansējums KM padotībā esošajām bibliotēkām - LNB un Neredzīgo bibliotēkai - 2,3 miljoni latu, finansējums Latvijas Nacionālā arhīva darbības nodrošināšanai - 3,2 miljoni latu, finansējums kultūras nozares muzejiem - 5,8 miljoni latu, filmu nozarei - viens miljons latu, VKKF - 2,4 miljoni latu, kas ir par 0,3 miljoniem latu vairāk nekā 2010.gada budžetā, pārējām kultūras iestādēm un pasākumiem paredzēti 2,4 miljoni latu.

Kultūrizglītībai paredzēts 20,1 miljons latu, no kuriem finansējums 8,1 miljona latu apmērā plānots KM padotībā esošajām 14 kultūrizglītības profesionālajām vidusskolām un Latvijas Kultūras koledžai, 7,6 miljoni latu, tāpat kā šogad, paredzēti pašvaldību mūzikas un mākslas skolu pedagogu darba samaksas un sociālo iemaksu nodrošināšanai, bet 4,4 miljoni latu - KM padotībā esošajām kultūras un mākslas augstskolām.

Kultūras iestādēm nomas maksu segšanai VAS "Valsts nekustamie īpašumi" programmā "Mantojums - 2018" nākamā gada budžetā plānoti 1,9 miljoni latu, kultūrpārvaldībai un nozares politikas plānošanai, kā arī datorprogrammu licenču iegādei un nomai kultūras un kultūrizglītības iestādēm - 1,8 miljoni latu. Līdzfinansējumam klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansēto projektu īstenošanai, ko veic Latvijas Kultūras koledža, plānots piešķirt 159 524 latus.

Saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu papildus no valsts budžeta 235 000 latu tiks piešķirti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ārzemju mākslas kolekcijas eksponēšanai Biržas ēkā.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais