Gerkens atjauno rakstnieku konkursu

Pēc astoņu gadu pārtraukuma Latvijas Rakstnieku savienība (LRS) un uzņēmējs Raimonds Gerkens nolēmuši atjaunot romānu konkursa tradīciju, kas Latvijas literātu vidē bija viens no būtiskākajiem ikgadējiem notikumiem līdz 2002. gadam.

Atjaunotajā konkursā paredzētas naudas balvas: labākā romāna autors saņems 3000 latus, otrās vietas ieguvējs – 2000 latus, bet trešās – 1000 latus. Paredzēta arī veicināšanas prēmija 500 Ls apmērā. Konkursa žūrijā darbosies Guntis Berelis, Ronalds Briedis, Arvis Kolmanis, Anita Rožkalne un Ilmārs Šlāpins. Darbus konkursam var iesniegt līdz 2011. gada 8. augustam, bet konkursa rezultātu kļūs zināmi 2011. gada novembrī. Pilns konkursa nolikums un noteikumi atrodami LRS mājaslapā www.rakstnieciba.lv.

Raimonda Gerkena romānu ziedu laiki bija apmēram līdz 2000. gadam, kamēr literāro mēnešrakstu Karogs un izdevniecību Karogs vadīja dzejniece Māra Zālīte. Tolaik labākie konkursa darbi tika izdoti tieši šajā apgādā. Pēc tam, kad par žurnāla par žurnāla un izdevniecības galveno redaktoru kļuva Māris Čaklais, uzņēmēja Gerkena atbalstītais pasākums turpinājās līdz 2002. gadam, kad paralēli notika konkursi latviešu un krievu autoriem. Tomēr dzejnieka nāve un rakstnieku iniciatīvas trūkums šo literārajam procesam tik vajadzīgo pasākumu pārtrauca. Jāpiezīmē, ka Gerkena konkursa darbus pēc tam vēl vairākus gadus klajā laida citi Latvijas izdevēji. Lai gan precīza statistika par visiem konkursa gadiem nav apkopota, tomēr šī akcija gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi bija viena no veiksmīgākajām Latvijas literatūrā pēdējo divdesmit gadu laikā. Gerkena balvu savulaik saņēmuši piemēram, rakstnieks Jānis Lejiņš par triloģijas Zīmogs sarkanā vaskā pirmo romānu Brāļi un Juris Zvirgzdiņš par romānu Fon Mērkatces kunga memuāri.

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais