Pasaules izziņu atlants

© Publicitātes foto

Divus gadus pēc Lielā nacionālā atlanta izdošanas karšu izdevniecība Jāņa sēta atkal ir sagatavojusi patīkamu pārsteigumu nacionālās kartogrāfijas cienītajiem – klajā nācis Pasaules uzziņu atlants.

Pirms sākt apskatu, uzdošu jautājumu. Kā jūs domājat, kur atrodas teritorija, kas saucas Brīvā un Suverēnā Kolimas Valsts? Iespējams, ka daudzi uzdos pretjautājumu vai tāda valsts vispār eksistē? Atbildi meklējiet raksta beigās!

Jau laikā, kad iznāca Lielais (nacionālais) pasaules atlants tika aizrādīts, ka, neskatoties uz visiem plusiem un šī izdevuma vēsturisko nozīmi Latvijas grāmatniecībā, (Lielais pasaules atlants ieguva 2008. gada nozīmīgākas Latvijas grāmatas titulu) tas ir neparocīgs lietošanai, jo sver četrus kilogramus, un nav ievietojams ne standarta datorsomā, ne parastajā pleca somā. Tomēr, sagatavojot Lielo pasaules atlantu, tika izveidotas karšu pamatnes, paveikts liels darbs, saskaņojot citzemju ģeogrāfisko nosaukumu latvisko terminoloģiju. Lielā pasaules atlanta karšu bāze no izmaksu viedokļa var ievērojami atvieglot mazāku atlantu un grāmatu izdošanu. Lielā mērā tas tagad arī noticis. Pasaules izziņu atlants ir trīsreiz vieglāks un no izmantošanas viedokļa daudz parocīgāks. Turklāt Pasaules izziņu atlants nav Lielā pasaules atlanta klons, bet pilnīgi oriģināls izdevums. Tajā ir izmantotas lielā atlanta karšu pamatnes, bet šajā izdevumā kartes sniedz citu informāciju. Lielais pasaules atlants tiešā nozīmē ir ģeogrāfisks atlants. Te apskatāmas fiziskās ģeogrāfijas kartes (reljefs, ūdeņi, valstu robežas, ceļi un pilsētas). Izdevums apvieno tematisko un ģeogrāfisko atlantu, saglabājot ģeogrāfiskā atlanta pārklājumu, bet mazākā mērogā un parādot valstu iekšējo administratīvi teritoriālo iedalījumu. Katram kontinentam tiek dotas arī klimatiskās, tautu, reliģiju, politiskās un arī vēsturiskas kartes.

Savukārt Jaunais pasaules atlants jau sācis savu eksporta gājienu, jo izdots lietuviski un igauniski un lēnām, bet neatlaidīgi, iespiežas kaimiņvalstu tirgos, pierādot, ka latvietis var eksportēt arī preci ar augstu pievienoto vērtību – grāmatas. Galvenais trumpis, kas arī Pasaules izziņu atlantu varētu transformēt eksportspējīgā produktā, ir izziņu materiāls par visu pasaules valstu federatīvajām un autonomajām teritorijām. Pasaules izziņu atlantā ir iekļautas arī uz pastāvīgas valsts statusu pretendējošas teritorijas. Starptautiskie karšu izdevēju uzņēmumi izvairās no tādu teritoriju īpašas izcelšanas, kas var ierobežot atlanta tirdzniecību kādā lielā valstī (t.i. diskutējamas teritorijas neattēlo, lai nesašaurinātu pārdošanas tirgu). Lielie brendi parasti ir politkorekti. Latvijas ģeogrāfiskas literatūras cienītāji rīkojas pretēji. Tie neņems rokā atlantu, ja tajā tiks ignorēta Piedņestra, Kosova vai Abhāzija. Tas, kas fascinē atlanta lietotājus, kurus aizrauj ģeogrāfija, ir informācija valstu federatīvo un konfederatīvo vienību līmeni. Var izpētīt visus Indijas, Meksikas, Venecuēlas vai Brazīlijas štatus un provinces, noskaidrot katra štata rasu, etnisko sastāvu, uzzināt, kāds ir tā karogs utt.

Atlanta apkopotā informācija datēta ar 2010. gada oktobra sākumu. Pārmaiņas, kas notikušas pēc tam tajā, protams, nevar tikt atspoguļotas, bet, piemēram, Rojas un Mērsraga novadi jau ir jaunajās robežas, lai gan atdalīšanās tehniski noslēgsies tikai šoziem.

Tagad atbilde uz jautājumu, kur atrodas Brīvā un Suverēnā Kolimas Valsts. Tas ir Meksikas Kolimas štata oficiālais nosaukums (190. lpp.). Atlants patiks tiem, kam interesē pasaule un kas vēlas paplašināt savu ģeogrāfisko zināšanu apvārsni.

Svarīgākais