Jaunā opersezona Rīgas kinoekrānos

Jau pāris gadus vienīgajam operteātrim mūsu valstī ir patīkama un bagātinoša alternatīva, teju vai jauns žanrs un sociāla parādība – operu tiešraides un ieraksti kinoteātros, ar lielisku iespēju par salīdzinoši zemu cenu izbaudīt pasaules klases iestudējumus, redzēt un dzirdēt izcilus interpretus, turklāt baudīt tikai kino un televīzijas formātam raksturīgo priekšrocību – tuvplānus, kas sniedz papildu gandarījumu un ļauj izbaudīt spilgtas tēloto raksturu nianses.

Šobrīd Rīgā ir divi stabili tiešraižu piedāvātāji – kino „Citadele” jeb Forum Cinemas, kas piedāvā regulārās HD tiešraides no Ņujorkas Metropolitēna operas un kino „Rīga”, kas sadarbībā ar kompāniju „Emerging Pictures” piedāvā dažādu Eiropas un Krievijas operteātru iestudējumus.

Metropolitēna operas tiešraižu sezona tika atklāta jau 9. oktobra vakarā ar monumentālo Riharda Vāgnera „Reinas zeltu”. Šovakar 13. oktobrī kino „Rīga” skatāma skandalozā kataloņu režisora Kaliksto Bieto Barselonas Gran Teatre del Liceu operteātrī iestudētā „Karmena” ar Beatrisi Uriju-Monzonu titullomā, nepārspējamo Roberto Alanju kā donu Hozē, Marinu Poplavsku kā Mikaēlu un Ervinu Šrotu toreadora Eskamiljo tēlā, pie diriģenta pults – Marks Piolē. Kopumā jāsaka, ka abu kinoteātru piedāvājums šajā sezonā veido ļoti daudzveidīgu programmu, no itāļu un krievu klasikas līdz pat mūsdienu operām un Vāgneram, protams, ar izcilām zvaigznēm. Nākamais „must see” pasākums ir 23. oktobrī, kad kino „Citadele” notiks Metropolitēna operas „Boriss Godunovs” tiešraide, jo tajā Dmitrija lomu atveido pasaulslavenais Latvijas tenors Aleksandrs Antoņenko, bet pie diriģenta pults stājas maestro Valerijs Gergijevs.

Novembrī kino „Rīga” būs skatāms Dmitirja Čerņakova Parīzes operā iestudētais „Jevgeņijs Oņegins” – šī izrāde, starp citu, pirms pāris gadiem viesojās arī Rīgas Operas festivālā, un Milānas Teatro all Scala Pučīni „Triptihs”, kas opermīļiem ļaus salīdzināt Milānas iestudējumu ar pašmāju veikumu Latvijas Nacionālajā operā. Savukārt „Citadelē” novembrī būs skatāma Gaetāno Doniceti komiskā opera „Dons Paskvāle” ar izcilo soprānu Annu Ņetrebko Norīnas lomā un Džeimsu Levainu pie diriģenta pults.

Šosezon kinoekrānos būs skatāmi arī divi Vāgnera „Valkīras” jauniestudējumi – 7. decembrī kino „Rīga” varēs baudīt Teatro alla Scala jauno izrādi, bet maijā „Citadelē” - Metropolitēna jauniestudējumu. Un tie ir tikai daži sezonas spilgtākie notikumi, jo praktiski katru mēnesi ikvienam opermīlim, ja vien kabata atļauj, ir iespēja virtuāli doties uz pasaules prestižākajiem operteātriem un tikties ar iemīļotiem māksliniekiem.

Svarīgākais