Radio koris - nenogurdināmais septiņdesmitnieks

Ar piedalīšanos Baltic Sea festivālā augusta beigās, Latvijas Radio koris uzsācis 70. jubilejas sezonu, kas sola klausītājiem daudz patīkamu pārsteigumu un muzikālu piedzīvojumu. Radio koris lepojas ar nerimstošu novatorismu un arī milzīgu darba intensitāti, jo aicināts piedalīties septiņos nozīmīgākajos mūsdienu un jaunās mūzikas festivālos Skandināvijā un Eiropā. Viens festivāls par godu katrai desmitgadei!

Viens no spilgtākajiem notikumiem ir piedalīšanās 54. Venēcijas mūzikas biennālē, kas, līdzās labi pazīstamajām kino un mākslas biennālēm, ir plaša mākslu satikšanās platforma, kur var iepazīties ar svaigāko veikumu kino, laikmetīgajā dejā, vizuālajā mākslā un mūsdienu mūzikā. Radio kora koncertā 29. septembrī Venēcijas Malibran teātrī līdzās Olivjē Mesiāna, Arvo Perta, Mortona Feldmana un Ģērģa Ligeti darbiem skanēs arī latviešu komponistes Santas Ratnieces opuss horo horo hata hata.

Šomēnes gaviļnieki dodas arī uz vadošajiem jaunās mūzikas festivāliem Eiropā: Klangspuren Austrijā, Festival Musica Francijā un Internationale Weingartener Tage für neue Musik Vācijā, kā arī uz Transart festivālu Itālijā. Jāpiebilst, ka Klangspuren Švacā un Transart Bolcano Radio koris uzstājies vairākkārt, taču šogad abos festivālos korim paredzēta sadarbība ar izcilo, ekstravaganto obojistu, komponistu un diriģentu Haincu Holligeru, kurš pirms pāris gadiem viesojās Rīgā, un jaunās mūzikas ansambli Windkraft no Austrijas. Francijas jaunās mūzikas festivālā Musica Strasbūrā Kaspara Putniņa vadītā Latvijas Radio kora grupa šogad piedalīsies koncertciklā Sarunas par Ksenaki, atskaņojot Jaņņa Ksenaka mūziku.

Oktobrī Radio koris gatavojas Sofijas Gubaiduļinas autorkoncertam, kas notiks 23. oktobrī Veingartenē (Vācijā) starptautiskā Veingartenes jaunās mūzikas festivāla laikā. Radio kora iecienītās komponistes autorvakarā aicināts piedalīties arī ērģelnieks Aigars Reinis, savukārt solista ampluā iejutīsies temperamentīgais čellists Ramons Jaffē.

Būdams viens no jaunās vokālās mūzikas flagmaņiem Baltijas reģionā un arī Skandināvijā, jau vairākus gadus Radio koris piedalās Tenso dienās, kas pulcē profesionālus Eiropas un Skandināvijas korus, kopīgiem spēkiem mēģinot veicināt arī jaunās, laikmetīgās kormūzikas tapšanu. Oslo jaunās mūzikas festivālā Ultima izskanēja projekts Concrescence, kura laikā Radio koris sadarbojies ar Oslo un Stokholmas mūzikas augstskolām. Vairāku gadu garumā kopīgi veidotās meistarklases vainagojušās ar kompozīcijām, kas pasaules pirmatskaņojumus piedzīvoja Uranienborgas baznīcā Oslo. Projektā tika iesaistīti mūziķi un komponisti no Latvijas, Igaunijas, Zviedrijas un Norvēģijas, un projekta mērķis bija attīstīt inovācijas kora mūzikā un kompozīcijā, mūsdienīgas rakstības tehnikas salāgojot ar gadsimtiem senām tradicionālās dziedāšanas manierēm un citiem tautas mūzikas elementiem.

Starp citu, viens no Radio kora apmeklētajiem festivāliem šogad īpaši veltīts Latvijai, latviešu mūzikai un interpretiem. Tas notiek Ūzedomas pilsētā Vācijā, kur 9. oktobrī Sigvarda Kļavas vadībā izskanēs Pētera Vaska, Santas Ratnieces un citu autoru opusi. Savukārt latviešu mūziķu saimi Ūzedomas festivālā papildinās arī māsas Skrides, Vestards Šimkus un orķestris Kremerata Baltica.

Novembra vidū Latvijas Radio koris viesosies Nīderlandē un Beļģijā, kur četros koncertos atšķirīgās programmās dziedās Santas Ratnieces, Ērika Ešenvalda un Mārtiņa Viļuma skaņdarbus, bet 16. novembrī Tilburgā kopā ar latviešu klaviervirtuozi Diānu Ketleri atskaņos J. Brāmsa kvartetus.

Redzot šos grandiozos plānus, loģiski, rodas jautājums, vai šogad Radio koris priecēs arī savus uzticamos klausītājus Latvijā. Atbilde, protams, ir pozitīva. Sezonas pirmajā pusē klausītāji tiks iepazīstināti ar daudzveidīgām radošās vokālās laboratorijas formām: 20. oktobrī festivālā Arēna Radio koris prezentēs norvēģu vadītajā projektā Concrescense divos gados apgūto starptoņu un virstoņu dziedāšanu. Koncertā skanēs meistarklašu dalībnieku - septiņu komponistu pirmatskaņojumi. 23. septembrī Latvijas Radio koris viesosies Ventspilī un 6. novembrī Rēzeknē un Jumpravā. Tiks turpināti arī klausītāju iecienītie koncertcikli Rīgā – 12. decembrī Rīgas Domā skanēs jau tradicionālā Nakts lūgšana, bet koncertciklā Vakara sarunas Jāņa baznīcā gaidāmi divi koncerti, jubilejas gadā tiekoties arī ar agrākajiem Radio kora diriģentiem. Gaidāmi arī dažādi eksperimenti skaņas un telpas laukā, piemēram, izrāde/izstāde Minotaurs, kur ikviens aicināts piedalīties Ginta Gabrāna, Voldemāra Johansona un Ģirta Biša skaņu un sajūtu labirintā. Četros koncertos darbosies Latvijas Radio kora grupa un diriģents Kaspars Putniņš, vizuāliem elementiem un mūzikai veidojot dinamisku kopainu, kurā sastapsies cilvēku balsis un elektroniski, ar īpašiem akustiskiem paņēmieniem, apstrādāti mūzikas materiāli.

Decembrī Radio koris pievērsīsies baroka mūzikai, uzņemot Rīgā senās mūzikas ansambli La Venexiana, kas tiek uzskatīts par izcilāko Klaudio Monteverdi mūzikas interpretu. Vairāku dienu garumā vokālās meistarklasēs La Venexiana Latvijas Radio kori iepazīstinās ar dižā itāļu meistara mūzikas noslēpumiem. Meistarklasi vainagos kopīgi Monteverdi mūzikai veltīti koncerti 3. decembrī Rīgā un 4. decembrī Ventspilī. Gada nogalē kopā ar Sergeju Jēgeru un Sinfonietta Rīga plānoti izsmalcināti baroka mūzikas koncerti Rīgā un Ventspilī.

Svarīgākais