Turpina vākt parakstus pret PVN paaugstināšanu grāmatām

Pagājušo ceturtdien sākas Latvijas Grāmatnieku ģildes rīkotā akcija, kuras mērķis ir novērst kaitējumu, kādu Latvijas sabiedrībai varētu nodarīt bezatbildīgu ierēdņu sagatavotās izmaiņas nodokļu likumdošanā. Proti, aizbildinoties ar solījumiem starptautiskajiem aizdevējiem, Finanšu ministrija cenšas par katru cenu panākt atviegloto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmju atcelšanu, kas vistiešākajā veidā apdraud grāmatniecības un poligrāfijas nozaru izdzīvošanu Latvijā.

Latvija jau pērn piedzīvoja PVN paaugstināšanu grāmatām. Rezultātā izdevniecību un grāmatnīcu apgrozījums samazinājās par 40%, vairākas izdevniecības nonāca bankrota priekšā, valsts novados izputēja vairākas grāmatnīcu ķēdes, savukārt piedāvājums grāmatu lasītājiem samazinājās par apmēram 25%. Sabiedrības kopēja spiediena rezultātā kopš pērnā gada 31. jūlija kļūdainais un kaitīgais lēmums tika atcelts. Šobrīd Finanšu ministrija atkal kaļ plānus, kā pasniegt «jaungada dāvanu» lasītājiem, tāpēc katrs, kurš ciena grāmatas, tiek aicināts parakstīties pret nodokļa palielināšanu. Tas iespējams grāmatnīcās un bibliotēkās visā Latvijā. Akcija ilgs līdz 12. septembrim.

Vakar sazinoties ar vairākām grāmatnīcām, Neatkarīgā noskaidroja, ka parakstīšanās pret paaugstināto PVN notiek visumā aktīvi. Kā pastāstīja grāmatnīcu pārstāves, cilvēki nāk, parakstās un pauž savu sašutumu par šādiem plāniem. Pagaidām gan ir pāragri spriest, kādi būs šīs kampaņas rezultāti, jo akcija paredzēta vēl 12 dienas. Pēc tās beigām parakstus paredzēts iesniegt Ministru kabinetā.

Izklaide

Liepājas Olimpiskajā centrā 19. oktobrī norisināsies dziedātājas Aijas Andrejevas muzikālās darbības 20 gadu svinību lielkoncerts “Tagadne”, kurā piedalīsies simfoniskais orķestris “Baltic Groove Orchestra”, kā arī vairāki viesmākslinieki. Gatavojoties koncertam, Aija nākusi klajā ar iespaidīgu videoklipu dziesmai “Pa īstam”.

Svarīgākais