Strīds par īpašumtiesībām uz Dāvidu

Starp Itālijas valdību un Florences pilsētu atkal uzliesmojis strīds par īpašumtiesībām uz Mikelandželo darināto Dāvida skulptūru – vienu no Florences ievērojamākajiem apskates objektiem. Gan Florences mērs Matteo Renci, gan Itālijas kultūras ministrs Sandro Bondi, kuri ir naidīgu partiju pārstāvji, apelējuši pie dokumentiem, cenšoties pierādīt savu taisnību.

AFP norāda, ka strīda iemesls ir samērā prozaisks – nauda. Tiek lēsts, ka ik gadus Dāvids Itālijas valsts kasē ienes aptuveni 8 miljonus eiro. Tūristi maksā par Florences tēlotājmākslas akadēmijā izstādītas statujas aplūkošanu, nauda tiek pelnīta ar 1504. gadā tapušās statujas reprodukcijām, valsts kasē atskaitījumus veic arī kompānijas, kas vēlas to izmantot reklāmas nolūkos. M. Renci uzskata, ka būtu tikai godīgi, ja vismaz daļa šo ienākumu nokļūtu Florences budžetā. «Nav šaubu, ka statuja ir mūsu, par to liecina dokumenti,» sarunā ar ziņu aģentūru ANSA sacījis pilsētas mērs, norādot, ka īpašumtiesības uz statuju Florencei piešķirtas 1871. gadā, kad šī pilsēta zaudēja Itālijas pagaidu galvaspilsētas statusu, deleģējot to Romai.

Atbildi parādā nav palikuši arī valdības ierēdņi, kuri sagatavojuši deviņu lappušu dokumentu, kas pierāda, ka Dāvids ir Itālijas valdības īpašums. Viņi uzsvēruši, ka Florences republikas tiesiskā mantiniece ir Itālijas valsts nevis Florences pilsēta. «Nav nekādu šaubu, ka statuja pieder valstij, taču šīs debates vispār ir absurdas un nevietā – neviens nešaubās, ka Dāvids ir gan Florences, gan Itālijas kultūras vienotības simbols,» pavēstījis kultūras ministrs Sandro Bondi. Viņš atbalstījis lēmumu noteikt kopēju pārvaldi pār statuju, pret to nav iebildis arī Florences mērs. M. Renci gan atgādinājis, ka valdības vadītājs Silvio Berluskoni tā arī nav pildījis vēl pirms 2008. gada vēlēšanām doto solījumu piešķirt Florencei lielākas pilnvaras sava vēsturiskā mantojuma apsaimniekošanā, turklāt valdība atsakās piešķirt līdzekļus restaurācijas projektiem. «Kad runa ir par tērēšanu, mūsu valdība ir federāla, bet, kad pienācis laiks naudu iekasēt, tā kļūst par centrālisma atbalstītāju,» viņš raksturojis izveidojušos situāciju.

Izklaide

Īsi pirms došanās rudenī plānotajā akustiski romantiskajā koncerttūrē “Vēstule  Tev”, Samanta Tīna izdevusi dziesmu “Nav nevienas saules”, kas ir “smeldzīgs stāsts par abpusēju mīlestību, kam liktenis nav lēmis būt.” Singlam tapis arī atbilstošu noskaņu veidojošs liriku videoklips.

Svarīgākais