Šimkus & Šišons un vienas skatuves

Kultūras sezona mazpamazām ievirzās finiša taisnē, gatavojoties vasaras brīvdienām un dažādiem vasaras projektiem. 13. un 14. maijā Lielajā Ģildē ar diviem grandioziem koncertiem savu pirmo koncertsezonu Karela Marka Šišona mākslinieciskajā vadībā noslēgs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO). Solista ampluā uzticēts talantīgajam pianistam Vestardam Šimkum.

Tā būs klausītāju un ilgi gaidīta abu mākslinieku - Šišona un Šimkus - tikšanās uz skatuves, kas sola neaizmirstamu muzikālu pārdzīvojumu ekspresīvā romantisma programmā. Abiem kungiem šī sezona bijusi visai darbīga un panākumiem bagāta. Katrs no viņiem veido īpašu zīmolu Latvijas muzikālajā kultūrā, bet abi kopā mākslinieciskā ziņā varētu būt ļoti pārliecinošs tandēms.

Karels Marks Šišons aktīvi iesaistījies Latvijas mūzikas dzīvē, kaldinot nākotnes plānus sadarbībai ar topošajiem mūziķiem, tostarp jaunajiem diriģentiem. Viņa iniciatīva ir arī katru nākamo sezonu atklāt un noslēgt ar kādu latviešu komponista jaundarbu – specpasūtinājumu LNSO, tādējādi veicinot latviešu mūsdienu simfoniskās mūzikas apriti. Rudenī sezona tika atklāta ar Andra Dzenīša Postlūdiju, bet šonedēļ sezonas izskaņā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Romualda Kalsona Aktuāla epizode. Gluži kā tāds veikls Figaro Šišons paspēj gan ar panākumiem diriģēt orķestrus un operu izrādes Eiropā, gan rūpēties par savu orķestri Rīgā, acīmredzami spēcīgi motivējot mūziķus profesionāli un mākslinieciski pilnveidoties. Savukārt Vestarda Šimkus redzamākais veikums Latvijā ir šogad iegūtā Lielā Mūzikas balva par izcilu interpretāciju Pētera Vaska ciklā Gadalaiki, kas burtiski šajās dienās sāk ceļu pie klausītājiem arī ieraksta formātā. Jaunais disks ir būtisks stūrakmens 21. gadsimta latviešu simfoniskās mūzikas vēsturē gan materiāla, gan izpildījuma ziņā. Kopā ar LNSO un Karelu Marku Šišonu sezonas noslēguma koncertā Vestards Šimkus atskaņos Ludviga van Bēthovena 5. klavierkoncertu, kas ir pietiekami temperamentīgs un eksaltēts, lai pianista īpašā spēles maniere piešķirtu skaņdarbam īpašu, individuālu skanējumu. Romantisma kvintesenci izkāpinātā formā šajā koncertā piedāvās Pētera Čaikovska Piektā simfonija.

Svarīgākais