Tiesu lietas rudzu laukā

Zviedru rakstnieka Fredrika Koltinga grāmatai Pēc 60 gadiem: ceļš cauri rudzu laukam, šķiet, nav lemts piedzīvot iznākšanu ASV, jo apelāciju tiesa pagājušonedēļ nospriedusi, ka šis darbs ir tik līdzīgs leģendārajai Dž. D. Selindžera grāmatai Uz kraujas rudzu laukā, ka uzskatāms par tā neautorizētu turpinājumu.

AP vēsta, ka lieta nosūtīta atkārtotai izskatīšanai federālajā tiesā, kurai tiek uzdots pieņemt lēmumu, vai šīs grāmatas publicēšana nodarīs «nelabojamu ļaunumu» šā gada janvārī mirušā Dž. D. Selindžera autortiesību mantiniekiem. Gaidāms, ka šāds lēmums patiešām tiks pieņemts, jo apelāciju tiesa jau atzinusi, ka nav saskatījusi argumentus, kas runātu par labu jaunās grāmatas autoram. «Abas grāmatas ir būtiski līdzīgas un Koltingam būs grūti pierādīt, ka viņš ir pietiekami izmainījis Selindžera grāmatu, lai tas būtu uzskatāms par darba, uz kurām attiecas autortiesības, godīgu izmantošanu,» sacīts tiesas lēmumā, kurā apstrīdēta F. Koltinga versija, ka šī grāmata ir tikai literārs komentārs un parodija.

Šī pozīcija faktiski saskan ar Dž. D. Selindžera advokātu viedokli – viņu iesniegtajā prasībā, kurā uzstāts uz grāmatas izdošanas aizliegumu, rakstīts: «Šis turpinājums nav parodija un tas ne papildina, ne kritizē oriģinālu. Tas ir vienkāršs pakaļdarinājums». F. Koltinga advokāti gan nav zaudējuši cerības uz uzvaru prāvā un ir pārliecināti, ka, pēc tam, kad tiesa noklausīsies visus faktus, grāmatas izdošanai tiks dota zaļā gaisma. «Tad ikvienam būs iepēja to izlasīt. Apgabaltiesa savu lēmumu pieņēma, balstoties tikai uz pāris faktiem, nesarīkojot noklausīšanos un neuzklausot liecības,» sarunā ar AP sacījis zviedru autora un izdevēju advokāts Edvards H. Rozentāls.

Jāpiebilst, ka pašlaik runa ir par dažādām juridiskām niansēm un iespējamu peļņas gūšanu, nevis literatūru. Visiem ASV iedzīvotājiem, kurus šis darbs patiešām interesē, jau bijis iespējams to izlasīt angļu valodā – pagājušogad grāmata pavisam legāli tika izdota Lielbritānijā un, ņemot vērā interneta tirdzniecības iespējas, to iegādāties nav nekādu problēmu. Literatūras kritiķi atzinuši, ka F. Koltinga grāmata patiešām pretendē uz slavenā darba turpinājuma jeb sīkvela statusu. Tās galvenais varonis – kāds misters Sī., kurš 67 gadu vecumā aizbēg no veco laužu pansionāta un dodas uz Ņujorku, patiešām atgādina 1951. gadā izdotās Uz kraujas rudzu laukā galveno varoni Holdenu Kolfīldu, protams, novecojušu un iekrājušu kādu nebūt dzīves pieredzi. Arī abu grāmatu fināla vieta ir viena un tā pati – Ņujorkas Centrālparkā pie karuseļa, F. Koltings atdarinājis Dž. D. Selindžera stilu un, rakstot šo grāmatu pat pieņēmis pseidonīmu Dž. D. Kalifornija. Jāatgādina, ka Dž. D. Selindžeram piederēja visas autortiesības uz savu grāmatu un tajā izmantotajiem tēliem, viņa advokāte Mārsija Pola uzsvērusi, ka viņš vairākkārt noraidījis piedāvājumus par grāmatas turpinājuma sarakstīšanu, kas izskanējuši, piemēram, no Holivudas producenta Hārvija Veinšteina un režisora Stīvena Spīlberga puses. «Viņš nevēlējās autorizēt kādus turpinājumus vai atvasinājumus,» uzsvērsi M. Pola.

Izklaide

Mūzikas un drāmas telpas «OratoriO» jauniestudējums «4» ir skaudrs un nežēlīgs, taču arī ar mīlestību piepildīts divu cilvēku attiecību stāsts. «Tas ir mūsu visu dvēseles striptīzs,» saka šā jauniestudējuma režisore, Mūzikas un drāmas telpas «OratoriO» vadītāja Rēzija Kalniņa. Ar šo izrādi viņa atbrīvojas no visām savas pagātnes attiecībām, atklājot, ka tajās bijusi arī vardarbība.

Svarīgākais