Andris Nelsons aizstās Marisu Jansonu

Šonedēļ latviešu opermīļiem trauksmainas ziņas saņemtas no Vīnes valsts operas. Diemžēl ir saslimis leģendārais diriģents Mariss Jansons, kurš strādāja Vīnes valsts operā pie režisora Franko Dzefirelli iestudētās Žorža Bizē operas Karmena iestudējuma atjaunošanas. Jau iepriekš ziņots, ka tajā piedalīsies tādas opermākslas superzvaigznes kā Elīna Garanča (Karmena), Anna Ņetrebko (Mikaēla), Masimo Džordano (dons Hozē) un Ildebrando Darkandželo (Eskamiljo).

Labā ziņa ir tā, ka sasirgušo Marisu Jansonu Vīnes operā aizstās latviešu diriģents Andris Nelsons. Viņš diriģēs izrādes 3., 6., 9. un 15. maijā. Aģentūras Schmid izplatītajā paziņojumā Andris Nelsons paziņojis: «No visas sirds ceru, ka Mariss Jansons pie diriģenta pults atgriezīsies ļoti ātri - tas ir būtiskākais. Protams, esmu pagodināts un pateicīgs par iespēju diriģēt tik brīnišķīgu operu kā Karmena. Tas ir neizmērojams izaicinājums diriģēt Marisa Jansona vietā, kuru es uzskatu par izcilāko mūsu laika diriģentu.»

Andris Nelsons Vīnes Valsts operā debitēja 2008. gadā, stājoties pie operas Pīķa dāma diriģenta pults, vēlāk viņš diriģējis arī operas Toska un Madame Butterfly. Šovasar gaidāma Andra Nelsona debija Baireitas festivālā ar Riharda Vāgnera operas Loengrīns jauniestudējumu.

6. maijā izrādi no Vīnes translēs Latvijas televīzijas pirmajā kanālā.

Izklaide

Mūzikas un drāmas telpas «OratoriO» jauniestudējums «4» ir skaudrs un nežēlīgs, taču arī ar mīlestību piepildīts divu cilvēku attiecību stāsts. «Tas ir mūsu visu dvēseles striptīzs,» saka šā jauniestudējuma režisore, Mūzikas un drāmas telpas «OratoriO» vadītāja Rēzija Kalniņa. Ar šo izrādi viņa atbrīvojas no visām savas pagātnes attiecībām, atklājot, ka tajās bijusi arī vardarbība.

Svarīgākais