Sākusies cīņa par Selindžera atstāto mantojumu

Pēc izcilā amerikāņu klasiķa Džeroma D. Selindžera nāves sākusies kņada ap viņa atstāto literāro mantojumu. Saistībā ar to pasaules presē parādījušies vairāki intriģējoši minējumi.

Lai gan Selindžers savus darbus neļāva publicēt un ekranizēt, skaļākā ažiotāža sacelta ap iespēju uzņemt filmu pēc kulta romāna Uz kraujas rudzu laukā motīviem. Par galveno lomu šajā darbā savulaik sapņojuši Marlons Brando, Džeks Nikolsons un Leonardo di Kaprio, to ekranizēt būtu gatavi tādi režisori kā Stīvens Spīlbergs, bet... Kornišas īpašumos mītošais vientuļnieks Selindžers bija kurls pret Holivudas lūgumiem. Tagad, kad Selindžers aizgājis aizsaulē, urķīgākie Selindžera fani aizgūtnēm citē rindas, kuras viņš par romāna ekranizāciju rakstījis 1957. gadā. "Iespējams, ka reiz šīs tiesības tiks pārdotas." "Vienmēr pastāv iespēja, ka nomiršu nabadzībā. Tāpēc visai nopietni apsveru domu novēlēt nepārdotās tiesības manai sievai un meitai, tā viņām būtu kā apdrošināšanas polise turpmākajai dzīvei." Šķiet, lielāko cerību Holivuda šobrīd var likt uz rakstnieka meitas Mārgaretas piekāpību. Tēvam dzīvam esot un pārkāpjot viņa aizliegumu, Mārgareta publicēja visnotaļ kritisku stāstu par Selindžeru, kurā smalki aprakstīja sava tētuka dīvainos izgājienus un kaislību pret jaunām meitenēm.

Džeroms D. Selindžers vēl nebija apbedīts, kad sākās minējumi par to, cik tad īsti grāmatu viņš būtu varējis sarakstīt kopš 1965. gada, kad Selindžers pārtrauca savu darbu izdošanu. Sākumā tika apgalvots, ka atrasti divi stāstu krājumi, drīz vien tika vēstīts par 15 pabeigtiem romāniem. Pēc tam parādījās apgalvojumi – "Selindžera māja ir piebāzta ar nepublicētiem manuskriptiem! Tie mētājas pilnīgi visur!" Rakstnieks Adrians Makintijs komentārā laikrakstam The Times izsaka pieņēmumu, ka jau tuvākajā laikā Holivuda saņems tiesības ekranizēt Uz kraujas rudzu laukā, bet grāmatu tirgū parādīsies vesela kaudze autorizētu un neautorizētu Selindžera biogrāfiju un darbu. Tāpat iespējams tas, pret ko Selindžers tik ļoti cīnījās – viņa daiļdarbu sīkveli, jo nopelnīt uz klasiķa rēķina gribēs daudzi.

Svarīgākais