Miris "Uz kraujas rudzu laukā" autors Selindžers

© Topham

ASV 91 gada vecumā nomirusi literatūras leģenda Džeroms Deivids Selindžers, kura darbs Uz kraujas rudzu laukā šokēja un iedvesmoja visu pasauli, no kuras viņš pats tik ļoti vairījās.

Selindžers nomira šodien dabīgā nāvē savās mājās Kornišā Ņūhempšīras štatā, kur viņš pēdējos gadu desmitus bija dzīvojis labprātīgā izolācijā no pārējās pasaules.

Grāmata Uz kraujas rudzu laukā iznāca 1951. gadā. Savulaik tā tika reklamēta kā grāmata „ikvienam, kurš jebkad ir audzinājis dēlu” un romāns, „kurš ir avots gan brīnumiem un baudai, gan raizēm”. Stāsta galvenais varonis ir 16 gadus vecs zēns, kurš klīst pa Ņujorkas ielām pēc tam, kad ir izmests no privātskolas. Viņš drīz kļuva par amerikāņu literatūras populārāko antivaroni kopš Haklberija Fina. Grāmata ir pārdota vairāk nekā 60 miljonos eksemplāru visā pasaulē. Kā raksta AP, vēl desmitus pēc darba izdošanas tā ir uzskatāma par amerikāņu sapņa — nekad nekļūt lielam — izpausmi.

Pēdējais Selindžera publicētais darbs bija stāsts „Hapvorta 16, 1924”, tas izdots 1965.gadā. Rakstnieka ģimene un tuvinieki apgalvo, ka viņš arī noslēgtībā no apkārtējās turpinājis daudz rakstīt, un šajā laikā sakrājusies ievērojama romānu un īso stāstu kolekcija. Viņš reiz skaidroja, ka viņam patīk rakstīt, bet viņš to dara tikai savam priekam.

Svarīgākais