Pēteris Zeile. Latgales glezniecība

Pēteris Zeile. Latgales glezniecība. Latgales Kultūras centra izdevniecība

Šī nav klasiskā nozīmē veidota mākslas grāmata, kas fiksētu visus Latgales vai Latgalē dzimušos gleznotājus, kā tas nesenā pagātnē tika paveikts ar kultūras darbiniekiem enciklopēdijā Latgales kultūras darbinieki. Šis darbs drīzāk atspoguļo Latgales mākslas procesus, atklājot gan «bagātu tradīciju tālā pagātnē», gan Vilhelma Purvīša saistību ar Rēzekni, gan tālāk vai tuvāk mūsdienām esošus notikumus, faktus un personības. Lasītājs šai izdevumā atradīs simtgadnieka Stanislava Kreica marīnas, vēl 2003. gadā tapušos Antona Kūkoja akvareļus, tekstus par Francisku Varslavānu, Osvaldu Zvejsalnieku, Aleksandru Stankeviču, Gundegu Rancāni un citiem māksliniekiem, mākslas nama tapšanu Rēzeknē. Protams, arī daudz, daudz reprodukciju.

Izdevums Latgales glezniecība ir biezs, apjomīgs un iespējams tas pat varētu raisīt diskusijas par materiāla kārtojuma veidu, tomēr apsveicami, ka novads ticis pie šādas pamatīgas grāmatas. Kas attiecas uz izdevuma poligrāfisko kvalitāti, jānorāda uz šādiem izdevumiem nedaudz par plānu izvēlēto papīru un žēli čīkstošo iesējumu. Uz šī fona maķenīt dīvaina šķita pasītē lasāmā atruna – «grāmatas saturs un noformējums atbilst pasūtītāja prasībām».

Izklaide

Cīrihes kinofestivāls (ZFF) ceturtdien paziņoja, ka ir atteicies no plāniem publiski izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), kā iemeslu minot "drošības apsvērumus".

Svarīgākais