Daugavpilī miniatūrgrāmatu izstāde

Šonedēļ Latgales Centrālajā bibliotēkā atklāta miniatūrgrāmatu izstādi Mazs cinītis gāž lielu vezumu. Tajā iekļauti aptuveni simt Latgales Centrālās bibliotēkas kolekcija maza izmēra iespieddarbi.

«Mazo grāmatiņu vēstures aizsākumi bijuši jau antīkajā pasaulē, sākumā rokrakstā un no 15. gadsimta iespiestā veidā. Latvijā par miniatūrgrāmatu tiek uzskatīta grāmata, kas nepārsniedz 100 milimetrus, platumam un biezumam nav nozīmes. Miniatūrgrāmatas ir ne tikai vizuāli, poligrāfiski un mākslinieciski interesanti izdevumi, bet tajos var atrast noderīgu informāciju. Publiskajās bibliotēkās miniatūrgrāmatas praktiski netika komplektētas, jo tās ir grūti izmantot- starp parasta izmēra grāmatām tās vienkārši pazūd. Miniatūrgrāmatas – apbrīnai, izziņai, izmantošanai,» stāsta Latgales Centrālās bibliotēkas direktores vietniece metodiskajā darbā Dzidra Stupāne.

Vismazākās mazizmēra grāmatas kolekcijā ir piecas grāmatiņas sērijā Epigrammas, 1986. gada Maskavas izdevums, un to izmērs ir nieka 4 reiz 4 centimetri lielas. Sākotnēji miniatūrgrāmatas Latvijā trīsdesmitajos gados sāka izdot izdevniecība Zelta ābele – klajā nāca nelieli metieni un tikai kā dāvanas, bieži vien ar autoru autogrāfiem. Grāmatas visbiežāk tika iegādātas kā suvenīri un nonāca pie kolekcionāriem. Izstāde būs apskatāma līdz 2010. gada 2. janvārim.

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais