Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Izvērtēs konkurenci kultūras nozarē Baltijā

Nākamgad Kultūras ministrija izvērtēs konkurenci kultūras nozarē Baltijas valstīs, šodien preses konferencē Latvijas Nacionālajā operā stāstīja kultūras ministre Dace Melbārde.

Melbārde stāstīja, ka konkurence tiks pētīta, lai veicinātu sabalansētību kultūras nozarē Latvijā. Pētījums aptveršot ne tikai Latviju, bet arī abas pārējās Baltijas valstis.

Ministre pauda, ka pētījuma rezultāti varētu palīdzēt saprast, kurās nozarēs un kā paaugstināt algas kultūras nozarē. Viņa uzsvēra, ka atalgojums ir būtiska konkurētspējas sastāvdaļa. Lai Latvija nepazaudētu spējīgākos kultūras nozarē strādājošos, jāizvērtē iespēja palielināt atalgojumu.

Melbārde pauda, ka viņai ir informācija par situāciju, ka Latvijā izglītību un pieredzi ieguvuši kultūras darbinieki dodas strādāt uz kaimiņvalstīm, jo tur ir lielāks atalgojums. Viņa norādīja, ka ir svarīgi redzēt situāciju Latvijā - vai augstāks atalgojums kaimiņvalstīs ir aizvilinājis talantīgākos Latvijas kultūras darbiniekus.

Melbārde sniedza arī piemēru - Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Latvijas Nacionālās operas orķestra mūziķu konkurētspējas izvērtējumu. Pētījumā noskaidros, vai abiem kolektīviem ir vienādas profesionālās un finansiālās iespējas. "Tā kā abu kolektīvu mērķis ir tiekšanās uz izcilību, vajadzētu būt tā, ka tiem ir vienādas iespējas to darīt," stāstīja Melbārde.