Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

UNESCO svinamo dienu kalendārā iekļauj piecas Latvijas gadadienas

UNESCO Ģenerālās konferences 37.sesijā nolemts UNESCO svinamo dienu kalendārā 2014.-2015.gadam iekļaut piecas Latvijas pieteiktās nozīmīgās gadadienas, informē UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) kultūras sektora vadītāja Ieva Švarca.

Ar UNESCO LNK Asamblejas lēmumu iekļaušanai UNESCO svinamo dienu kalendārā tika virzīta komponista Jāņa Cimzes 200.gadadiena un apgaismības laikmeta darbinieka Gotharda Frīdriha Stendera 300.gadadiena 2014.gadā, Kurzemes literatūras un mākslas biedrības 200.gadadiena, Raiņa un Aspazijas 150.gadadienas 2015.gadā.

Reizi divos gados UNESCO veido svinamo dienu kalendāru ar mērķi apkopot un starptautiski izcelt dalībvalstu īpašās gadadienas un notikumus, kuru atzīmēšana un pieminēšana var veicināt miera kultūru, starpkultūru dialogu un sapratni. Kalendārā tiek iekļauti nozīmīgi notikumi, kas bijuši izšķirīgi svarīgu ideju virzībā, vai arī ievērojamu personību gadadienas, kuri devuši būtisku ieguldījumu kultūras, izglītības, zinātnes un citu UNESCO mandāta jomu attīstībā.