Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Iedibināta un pasniegta aktiera un režisora Žaņa Katlapa balva

30. novembrī Jaunmoku pils kolonu zālē pirmo reizi pasniegta aktiera un režisora Žaņa Katlapa balva.

Balvu iedibinājuši Ž.Katlapa dzimtā Tumes pagasta novadnieki, kuri vēlas aktualizēt kādreizējā Nacionālā teātra direktora, izcila aktiera, režisora un teātra pedagoga personības reiz apliecinātās vērtības.

Ar šo balvu tās iniciatori iecerējuši regulāri atzīmēt, izcelt tos sasniegumus, kas uz Latvijas teātra skatuvēm mākslinieciski apliecina nācijas pamatvērtības.

Katlapa pirmās balvas ieguvēja ir Māra Zālīte "Par nacionālas tematikas aktualizāciju Latvijas teātru vidē un ieguldījumu Tukuma novada pašapziņas stiprināšanā", kā arī režisore un aktrise Ināra Slucka - par režiju izrādei "Bagātā kundze" Nacionālajā teātrī.

Katlapa novadnieki uzskata, ka gan Zālīte, gan Slucka ar savu radošo darbību šogad ir apliecinājušas latviešu tautas dvēseles vitalitāti, radošumu un pamatīgumu.

Zālītes daiļrade jaunajā rokoperas "Lāčplēšis" iestudējumā un mūziklā "Meirovics" stiprinot nācijas patriotismu un pamatvērtības, liekot no jauna pārdomāt par ideālo un ideālu Latviju. Zālīte reizē ir arī nesavtīgi strādājusi Tukuma novada pašapziņas stiprināšanā.

Sluckas režisētā izrāde "Bagātā kundze", pēc balvas iniciatoru domām, veido pozitīvu attieksmi pret latviešu tautas nācijas pamatvērtībām. Izrāde liek pārdomāt filmu "Pie bagātās kundzes" un nacionāli romantiski un mākslinieciski augstvērtīgi atgādina par Latviju, kas reiz tikusi atņemta un ir no jauna ceļama.

 Balvas laureāti saņems īpašu Katlapa dzimtā Tumes pagasta kalēja Ginta Haņecka veidoto Katlapa balvu, kā arī naudas prēmiju.