Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Par 47 000 latu pārdod gleznotāja Jāņa Pauļuka gleznu

Sasniegts Latvijā jauns mākslas darbu izsoles rekords gleznām, kuras radītas pēc 1940.gada, - par 47 000 latu pārdota gleznotāja Jāņa Pauļuka glezna, aģentūru LETA informēja mākslas galerijas "Antonija" pārstāve Ineta Purmale-Grīnhofa.

Pauļuka 1943.gadā gleznotais "Pašportrets" no 12 000 latu tika uzsolīts uz 47 000 latu. Šajā gleznā mākslinieka bālais, puskailais augums uz tumša fona ir aizsegts tikai ar paleti, bet izteiksmīgās acis pauž apņēmību. Glezna nesot sevī vēstījumu. Tā vairākas reizes tikusi reproducēta mākslas grāmatās un bijusi redzama izstādēs.

Galerijas direktors Norberts Sarmulis stāstīja, ka gleznas, kuras radītas pēc 1940.gada, nekad nav pārdotas par tādu summu. Pauļuka "Pašportreta" cena pārsniedz līdz šim visdārgāk pārdotā darba cenu vairāk nekā trīs reizes. Sarmulis minēja divus autorus - Pauļuku un Leonīdu Māriņu - no perioda pēc 1940.gada, kuru darbi līdz šim pārdoti visdārgāk.

Sarmulis stāstīja, ka tradicionāli visdārgāk tiek pārdotas gleznas, kas tapušas pirms Otrā pasaules kara. No tām visdārgāk - par 55 000 latu - pārdots kāds Aleksandras Beļcovas darbs.

Klasiskās mākslas galerijas "Antonija" rīkotajā 29.mākslas darbu izsolē "Latviešu glezniecības meistardarbi" šī gada novembrī tika piedāvāti daudzi darbi ar muzejisku vērtību.

Kopumā esot palielinājusies interese par latviešu mākslinieku darbiem, tostarp arī krievu pircēju vidū.