Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Mirusi Nobela prēmijas laureāte literatūrā Dorisa Lesinga

17. novembrī 94. gadu vecumā mirusi britu rakstniece Nobela prēmijas laureāte literatūrā Dorisa Lesinga, vēsta ārzemju mediji.

Dorisa Meja Lesinga raksta romānus un stāstus. Viņas darbos aprakstīti cilvēki, kas iesaistīti sociālos un politiskos 20. gadsimta apvērsumos. Nobela prēmiju literatūrā Lesinga 2007. gadā saņēma.

Kad Lesinga piedzima (1919. gada 22. oktobrī), viņas ģimene dzīvoja Persijā. Kad Dorisai bija pieci gadi, ģimene pārcēlās uz Dienvidrodēziju, kur dzīvoja līdz 1949. gadam. Vēlāk viņa atkal pārcēlās uz dzīvi Anglijā. Jaunības gados viņa bija aktīva komuniste un feministe.

Viņas pirmais publicētais darbs ir The Grass Is Singing ("Zāle dzied", 1950), kurā aprakstīta baltādaina zemnieka un viņas sievas dzīve Rodēzijā kopā ar melnādainiem kalpiem. Starp Lesingas visnozīmīgākajiem darbiem ir pusautobiogrāfiska romānu sērija Children of Violence ("Vardarbības bērni", 1952–69), piecas grāmatas par Martu Kvestu, kas uzaugusi Dienvidu Āfrikā un pēc tam pārcēlusies uz dzīvi Anglijā. Viens no viņas visvairāk lasītajiem darbiem ir The Golden Notebook ("Zelta dienasgrāmata", 1962).

Savā darbā In Pursuit of the English (1960) viņa ir aprakstījusi pirmos mēnešus, ko nodzīvoja Anglijā, savukārt Going Home (1957) aprakstīja izjūtas, kas skāra Lesingu, kad viņa viesojās Rodēzijā. 1994. gadā publicēja pirmo autobiogrāfijas daļu Under My Skin; otrā daļa Walking in the Shade tika izdota 1997. gadā.